Accés directe als continguts

Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Data oficial:18/09/2018

Capçal Visita general 1
Portada > Actualitat > Agenda > Jornades europees del Patrimoni: Visita a les barraques de Pedra Seca

Jornades europees del Patrimoni: Visita a les barraques de Pedra Seca

Dia i hora: diumenge 08/10/2017 a les 11:00

Lloc: Sortida a Les Sabrugues (urbanització Vila Alta)

Organitza: Amics del Museu Municipal Can Xifreda

Les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) se celebren a Europa durant un cap de setmana entre setembre i octubre. L'edició 2017 a Catalunya se celebrarà els dies 6, 7 i 8 d'octubre. Enguany, el lema suggerit pel Consell d'Europa és 'Patrimoni i natura: un paisatge de possibilitats' per posar en relleu els valors patrimonials incorporats a la natura.

Estan previstes nombroses activitats gratuïtes, organitzades per cadascun dels Ajuntaments participants. L’Ajuntament de Sant Feliu de Codines hi participat en diverses ocasiona i enguany s'ha adherit a les Jornades amb una activitat el diumenge 8 d'octubre organitzada pels Amics del Museu Municipal Can Xifreda.

- Visita a les barraques de Pedra Seca
A les 11.00h trobada a Les Sabrugues (urbanització Vila Alta).

Visita guiada d'unes 2 hores per veure barraques de camp, unes antigues construccions rurals fetes amb pedra seca i que servien com aixopluc i com a magatzem per guardar-hi eines de camp i aigua, el menjar del dia i, a vegades, part de la collita que encara no havia estat portada a casa.

Aquestes construccions rurals no són pas una cosa senzilla, exigeixen molta mà d'obra especialitzada i molta cura en la feina, si és que es volen fer perdurables. El fet d'estar a l'aire lliure, sotmeses a les inclemències meteorològiques i a l'efecte destructor de plantes i arrels, fa que a poc a poc es vagin deteriorant i moltes acaben ensorrades. I no parlem també de la influència humana que, des de treure les pedres per buscar caragols fins a aterrar-les per fer-ne cases, va acabant amb elles.

Sant Feliu de Codines posseeix un ric patrimoni en l'arquitectura rural de barraques de pedra seca, ja que al terme se'n coneixen 171, de les que un centenar encara estan en molt bon estat de conservació. És per aquest motiu que s'ha pensat dedicar les Jornades a la divulgació d'aquest patrimoni.

Les nostres barraques no són de grans dimensions com les que acostumen a tenir al Bages, el Penedès o el Tarragonès, però no per això deixen de ser menys importants. Aquí no tenim la bona pedra per a la seva construcció que ells tenen.

S'organitzarà una visita guiada que ens permeti veure unes quantes barraques. La zona escollida és La Vila Alta, a l’urbanització de Les Sabrugues. Entrant des de la carretera de Moià pujarem pels carrers fins a la part més elevada de la urbanització, que serà el punt de trobada i on es poden deixar els cotxes. El recorregut s'iniciarà per la barraca número 1.

 

Arxius adjunts

Darrera actualització d’aquest contingut: 18/09/2018 a les 10:46h
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Plaça Josep Umbert Ventura, 2 - 08182

Telèfon: 938 662 768 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

NIF: P-0820900I

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona
Fons Europeu de Desenvolupament Regional