Accés directe als continguts

Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Data oficial:21/01/2019

Capçal Visita general 1
Portada > Actualitat > Agenda > Escudella de Carnestoltes

Escudella de Carnestoltes

Dia i hora: dimarts 13/02/2018 de les 7:00 a les 16:00

Lloc: Plaça Josep Umbert Ventura

Organitza: Centre Cultural Gastronòmic Sense Estovalles

La història diu que l’olla dels pobres era un ritual vinculat a les activitats de carnaval i consistia originàriament, en un ranxo que la població oferia als indigents.
A Sant Feliu de Codines, l’escudella pels pobres ja es feia a finals del segle XVIII, i es creu que va continuar ininterropudament com a mínim més d’un segle. La tradició es va estroncar a causa de la Guerra Civil i no es va recuperar fins l’any 1979, gràcies a la iniciativa d’un grup de veïns i comerciants del Pla de l’Os, que van rescatar-la amb un marcat caràcter festiu, de manera que el dimarts de carnaval és un dia en què s’apleguen molts veïns i forasters al voltant de l‘espectacle que formen les olles bullint, mentre esperen amb la cassola o el plat a la mà..

Actualment és el Centre Cultural Gastronòmic Sense Estovalles, agrupació culinària local, qui s’encarrega d’organitzar la tradicional festa de l’escudella. 

Les activitats el dimarts 13 de febrer començaran molt d’hora al matí a la plaça Josep Umbert Ventura. A les 7 s’encendrà el foc i al costat de les brases tothom està convidat a fer-se torrades. Els alumnes de les dues escoles de primària de la població, i l’institut Manuel Carrasco i Formiguera visitaran durant el matí la plaça del poble on es cuinarà l’escudella i seran convidats a menjar torrades. 

L’escudella es farà fins a la una del migdia, quan el mossèn beneirà el brou. Després de la benedicció, com cada any, s’ompliran les olles que portin els assistents per menjar-se l’escudella a casa. 

A la plaça també s’instal·laran taules perquè la gent pugui degustar el brou al mateix lloc on es cou. Només cal que tothom qui vulgui participar de la festa porti un plat soper i una cullera. D’aquesta manera s’ha arribat a la tradició de menjar-se l’escudella sense estovalles, per ser coherents amb el nom de l’agrupació organitzadora.
La festa de l’escudella de Carnestoltes és una de les tradicions més arrelades i consolidades de Sant Feliu i aplega cada any centenars de persones del municipi i de pobles veïns que omplen les olles de brou saborós per dinar.

Menjada popular d’escudella Sense Estovalles
Dia: Dimarts 13 de febrer de 2018
Lloc: Plaça Josep Umbert Ventura de Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental)

 

Darrera actualització d’aquest contingut: 16/01/2019 a les 18:13h
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Plaça Josep Umbert Ventura, 2 - 08182

Telèfon: 938 662 768 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

NIF: P-0820900I

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona
Fons Europeu de Desenvolupament Regional