Accés directe als continguts

Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Data oficial:25/06/2019

Capçal Visita general 1
Portada > Actualitat > Notícies > L'Ajuntament fa un reconeixement a les persones que han contribuït al desenvolupament cívic i cultural de Sant Feliu

L'Ajuntament fa un reconeixement a les persones que han contribuït al desenvolupament cívic i cultural de Sant Feliu

11/09/2016

La plaça del 1714 i el parc municipal Can Xifreda han acollit els actes institucionals de la Diada de l'11 de setembre a Sant Feliu de Codines. A la plaça del 1714 ha tingut lloc l'ofrena floral a càrrec d'Òmnium Cultural, els partits Esquerra Republicana de Calunya, Convergència, Junts per Sant Feliu i l'Ajuntament. Ha finalitzat l'acte amb el Cant de la Senyera, que presidia la plaça juntament amb una bandera negra que simbolitzava la resistència.

Unes 200 persones han assistit a la jornada al parc Can Xifreda on s'han lliurat les Mencions d'Honor Vila de Sant Feliu de Codines, en la seva 10a edició, a les persones que han contribuït al desenvolupament cívic i cultural del poble: Maria Bosch Carner (in memoriam), Pep Casas Permanyer, Josep Cassart Valldeoriola, Lluís Capdevila Segalés, Joan Grau Vilardell (in memoriam), Antònia Falgà Bosch (in memoriam), M. Àngels Rosés Baeza, Assumpció Segalés Mauri, Josep Vallcorba Cot i a la Colla "TALP" del Museu Municipal Can Xifreda.

Des de 2007, l’objectiu de les Mencions d’Honor és reconèixer trajectòries personals o col·lectives que tenen algun benefici pel municipi, ja sigui cultural, social o econòmic. A l'acte, presentat per Dani Fonoll i Ona Sanz, hi han assistit els regidors de la Corporació que han lliurat les plaques commemoratives a les persones guardonades. L'alcalde Pere Pladevall ha llegit el manifest de la Diada.

Ha actuat la coral La Llum del Centre Excursionista de Sant Feliu (CESF) que ha interpretat "El Cant del poble", "La Cantata 1714-2014, 300 anys vencent", "El Cant de la Senyera" i "Els Segadors" en versió del segle XVII.

 

Els homenatjats a la 10a edició de les Mencions d'Honor Vila de Sant Feliu de Codines han estat:


MARIA BOSCH CARNER
M. Mercè Bosch Carner, va néixer a Sant Feliu de Codines el 24 de setembre de 1910. Estudià al col·legi de Doña Rosario Mollà. Cursà a Barcelona l’especialitat de “tall i confecció”. Treballà molts anys al taller de modista de la seva germana Rosa i més tard, al crear-se un taller de costura a la fàbrica de Can Comas, a benefici de les seves treballadores, hi va exercir de mestre fins la clausura de la fàbrica.
Aficionada des de molt jove al teatre, actuà durant anys al Centre de Cultura popular de la Parròquia. Més tard fou directora del grup escènic “Bellesguard” amb un nombrós grup de noies de Sant Feliu. També fou directora al Centre Parròquia d’un altre grup escènic de joves i noies especialitzant-se en obre del gran escriptor de les lletres catalanes: Josep Mª Folch i Torres. Fou co-fundadora del primer grup de “majorettes “ del poble.
El Casal Cultural Codinenc li va retre un homenatge el 29 de novembre de 1992 en reconeixement a la seva dedicació i entrega al teatre local. Va morir el 10 de juliol de 1994.


PEP CASAS PERMANYER
Va néixer a can Sord (barri de la Quica) el 20 de setembre de 1957.
L’any 1975 després d’un parell d’anys de classes amb mossèn Ruaix, va obtenir el diploma de Mestre de Català de l’Òmnium Cultural. Del 1977 al 1978 va donar classe de Català a l’escola Jaume Balmes i també classes de Català per adults a la biblioteca de la Caixa.
El 1981 amb molts altres companys va fundar la revista “La Pinya”, i en va ser el Redactor en Cap. El 1982  amb els companys de "La Pinya", i d’altres que s’hi van anar afegint, van crear el correfoc del Follet i la Fantasma, rescatant de l’oblit una llegenda feliuana.
El 1985 publica “Història de Sant Feliu en Contes”, amb dibuixos originals de la Dolors Sala, de can Baster. Era el primer llibre que es publicava sobre Sant Feliu després de la Història del P. Andrés de Palma (1946).  
Es casà amb la Karin Bruy, i va anar a viure a Alella. Va continuar col.laborant amb "La Pinya", amb la secció “d’Alella estant”, fins al darrer número.
L’any 1993, es publica el llibre “Llegendes de Sant Miquel del Fai”, amb la col.laboració de Martí Boada. L’any 1999 Es publica la segona edició de la “Història de Sant Feliu en contes”.


JOSEP CASSART VALLDEORIOLA
Josep Cassart Valldeoriola va néixer l’any 1955 a Sant Feliu de Codines. Cursa Empresarials a l’escola Universitària d’Estudis Empresarials de Sabadell. Realitza col·laboracions al “Diario de Sabadell”, col·laborador de la revista “La Pinya” i en va ser director del 1986 al 1988. També col·laborà en revistes com “Sal Comun i Popular 1”. Ha publicat, entre altres, el llibre de poesia “Inga”, “Esquena d'Ase”, relats breus, “Crack rock” i “Nou Rock Català”, “Sanfaliu”. A Sant Feliu dissabte 10 de setembre de 2016 va presentar el seu darrer llibre “No ets de Sant Feliu si no...”

LLUÍS CAPDEVILA SEGALÉS
Lluís Capdevila Segalés va néixer a Sant Feliu de Codines l’11 d’agost de 1934. Estudià Comerç a Barcelona. Col·laborador a la revista “La Pinya” i la radio municipal de Sant Feliu “Ona Codinenca”. Apassionat de la cultura i història de Sant Feliu, ha escrit “vivències per no Oblidar”: Talaia de les vivències de la gent de Sant Feliu, amb qui ha connectat de viva veu, i les ha tramès a la lletra impresa amb un llenguatge planer propi dels feliuencs.

JOAN GRAU VILARDELL
En Jaume Vilardell, bon amic i company seu ha escrit:
"En Joan era una persona especial, tenia una ment privilegiada, era brillant exposant els seus pensaments i defensant les seves opinions.
No cal que us digui que quan es tractava de fer gresca era boníssim. La seva rialla s’encomanava inevitablement.
Disposat a ajudar, col·laborant en qualsevol grup que tenia objectius engrescadors, la revista “La Pinya”, el “Correfoc”, la cursa de festa major... Donant un cop de mà als regidors de l’ajuntament, participant en reunions, sempre estava a punt.
Es va presentar com a regidor a les eleccions locals de 1987. Va fer bona feina i n’estava content. Va passar un temps i les coses es van complicar, per mala sort va tenir una malaltia fins el punt que va haver de deixar l’ajuntament. Malgrat tot es feia fort.
No li feia mandra agafar el cotxe i fer els quilòmetres que calguessin. Venia i em deia: Anem fins al Turó de l’Home? Fins i tot anàvem al Palau de la Música a algun concert. El dia que se li va posar al cap anar a Puigcerdà, quan hi vam ser em digué: passaré per l’hospital que em facin la diàlisi... i em vaig quedar ben parat.
Més endavant ens va deixar, va ser per a tots una gran pèrdua".


ANTÒNIA FALGÀ BOSCH
Va néixer a Sant Feliu de Codines el 8 de juliol de 1923. Estudià al col·legi nacional regit per Doña Rosario Mollà i més tard estudià taquigrafia amb professors particulars i mecanografia a l’escola de les germanes Dominiques i s’examinà a Barcelona a l’Acadèmia Cots. Va treballar de secretària a la fàbrica Roca Umbert.
A l’ombra de la seva tia Maria Bosch es dedicà al teatre com artista i rapsoda i també fou co-fundadora de les primeres “majorettes” de Sant Feliu.
Ja de jubilada cooperà a l’ensenyament de labors artesanals en els tallers d’arts dels jubilats en l’especialitat de “frivolitée”. Actualment a la Residència d’avis encara els obsequia  recitant poesia i dibuixant.

M. ÀNGELS ROSÉS BAEZA
M.Àngels Rosés Baeza va néixer a Barcelona, 1958. El 1981 es va llicenciar en Belles Arts i el 1987 finalitza cursos de Doctorat. Ha exercit com a professora a la UPC dins de L’ETSEI a Barcelona i a Terrassa 1986-90, entre d'altres. Ha exposat a Barcelona, Terrassa, Granollers, Argeles (França) Viu Sant Feliu de Codines. Fundadora del Correfoc del Follet i la Fantasma, i creadora del primer Burro i de la Fantasma. Actualment: Sota el nom Espantaocells, organitza  diferents cursos per escoles  i  dirigeix el Taller d'art. A l'estiu destaca l'experiència pedagògica interdisciplinari anomenada: "el taller de les arts" que ve realitzant des de l'any 1997 ininterrompudament.

M.ASSUMPCIÓ SEGALÉS MAURI
Treballava d’administrativa a l’antiga fàbrica Umbert Rosàs mentre estudiava a Barcelona assistència social aconseguint la titulació oficial.
Vinculada a la parròquia durant molts anys va fer de catequista a la preparació de la Primera Comunió i fundar un grup escolta en l’època de mossèn Lluís Serrano, organitzant colònies tots els estius.
A Cultura ensenya teatre als nens i nenes, organitza els homenatges a la gent gran que s’hi feien cada any i a la vegada que crea, juntament amb Maria Bosch i Antònia Falgà,  les primeres Majorettes de Sant Feliu de Codines.
També va fer d’assistenta social a l’ajuntament de forma totalment gratuïta i també ajudava a tasques d’infermeria al centre de salut.
Actualment de la seva voluntarietat i altruisme dóna classes de català a persones grans.


JOSEP VALLCORBA COT
Josep Vallcorba  Cot, va néixer l’any 1955 a Sant Feliu de Codines. És llicenciat en filosofia i lletres, professor de llengua i literatura catalanes i inspector d’ensenyament.  Des de fa molts anys participa en activitats relacionades amb la creació, recerca i la promoció social i cultural. Ha publicat una antologia poètica de Joan Maragall i ha realitzat diversos projectes en el camp de la didàctica de la llengua i la literatura. L’any 2003 publica el seu llibre “Cartes marcades a Codines SF”. Ha estat col·laborador  fundador i director de la revista “La Pinya” des dels seus inicis. També remarcar la seva col·laboració i participació en la creació del  Correfoc del Follet i la Fantasma.

COLLA DEL TALP
El Museu Municipal va néixer de l’empenta continuada d’en Martí Garriga, però sens dubte va ser una obra col·lectiva a la que s’hi van afegir molts santfeliuencs que avui recordem. Gent que en un moment o l’altre, amb més o menys intensitat es va involucrar en l’arqueologia de Sant Feliu i que mereixen ser recordats perquè sense la seva aportació, petita o gran, aquest museu no existiria: LA COLLA DEL TALP, formada per

Josep Alsina
Lluís Alsina
Martí Bustamante
Albert Codina
Benet Codina
Domènec Codina
Joan Codina
Montserrat Codina
Francesc Duran
Josep Duran
Oriol Esbrí
Josep Escalera
Joan Flaquer
Xavier Fernández
Cristóbal Gallego
Leo Gallego
Quico González
Joan Grau
Jordi Guàrdia
Eva Miralda
Jordi Miralda
Josep Miralda
Magda Munné
Joan Palou
Josep Pineda
Joan Ribas
Francisco Ribé
Valentí Ribé
Martí Rutllan
Jaume Salinas
Francesc Segalés
Francisco Serratacó
Josep Tura
Antònio Turigas
Maria Turigas
Elvira Vadell

La llista ha estat ordenada per ordre alfabètic del cognom i obtinguda dels apunts de Martí i de les referències creuades entre tots. Preguem sinceres disculpes si ha quedat algú oblidat dels que van col·laborar amb la colla Talp entre 1950 i 1980.

Totes elles, són persones que fan palesa que l’afició, la voluntarietat i l’entrega desinteressada a un projecte són i seguiran sent el motor, la vida i l’orgull de les nostres institucions, com el Museu Can Xifreda. Ha recollit el guardó Joan Ribas Solà.

Arxivat a: General
Darrera actualització d’aquest contingut: 25/06/2019 a les 09:53h
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Plaça Josep Umbert Ventura, 2 - 08182

Telèfon: 938 662 768 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

NIF: P-0820900I

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona
Fons Europeu de Desenvolupament Regional