Accés directe als continguts

Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Data oficial:20/09/2018

Capçal Visita general 1
Portada > Actualitat > Notícies > Es visiten les barraques de Pedra Seca de Sant Feliu de Codines, en una activitat emmarcada en les Jornades Europees del Patrimoni

Es visiten les barraques de Pedra Seca de Sant Feliu de Codines, en una activitat emmarcada en les Jornades Europees del Patrimoni

10/10/2017

Les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) a Catalunya es van celebrar els dies 6, 7 i 8 d'octubre. L’Ajuntament de Sant Feliu de Codines hi participat en diverses ocasions i enguany es va adherir a les Jornades amb una activitat el diumenge 8 d'octubre organitzada pels Amics del Museu Municipal Can Xifreda: la visita a les barraques de Pedra Seca.

Visita guiada d'unes 2 hores per veure barraques de camp, unes antigues construccions rurals fetes amb pedra seca i que servien com aixopluc i com a magatzem per guardar-hi eines de camp i aigua, el menjar del dia i, a vegades, part de la collita que encara no havia estat portada a casa.

Aquestes construccions rurals no són pas una cosa senzilla, exigeixen molta mà d'obra especialitzada i molta cura en la feina, si és que es volen fer perdurables. El fet d'estar a l'aire lliure, sotmeses a les inclemències meteorològiques i a l'efecte destructor de plantes i arrels, fa que a poc a poc es vagin deteriorant i moltes acaben ensorrades. I no parlem també de la influència humana que, des de treure les pedres per buscar caragols fins a aterrar-les per fer-ne cases, va acabant amb elles.

Sant Feliu de Codines posseeix un ric patrimoni en l'arquitectura rural de barraques de pedra seca, ja que al terme se'n coneixen 171, de les que un centenar encara estan en molt bon estat de conservació. És per aquest motiu que es va pensar dedicar les Jornades a la divulgació d'aquest patrimoni.

Les nostres barraques no són de grans dimensions com les que acostumen a tenir al Bages, el Penedès o el Tarragonès, però no per això deixen de ser menys importants. Aquí no tenim la bona pedra per a la seva construcció que ells tenen.

Es va organitzar una visita guiada que va permetre veure unes quantes barraques. La zona escollida va ser La Vila Alta, a l’urbanització de Les Sabrugues. El recorregut s'iniciarà per la barraca número 1.

 

Arxius adjunts

Arxivat a: General
Darrera actualització d’aquest contingut: 19/09/2018 a les 12:41h
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Plaça Josep Umbert Ventura, 2 - 08182

Telèfon: 938 662 768 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

NIF: P-0820900I

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona
Fons Europeu de Desenvolupament Regional