Accés directe als continguts

Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Data oficial:25/09/2018

Capçal Visita general 1
Portada > Actualitat > Notícies > Menjada popular d'escudella Sense Estovalles 2018

Menjada popular d'escudella Sense Estovalles 2018

14/02/2018

La plaça Josep Umbert Ventura ha acollit un altre any la Festa de l'Escudella de Carnestoltes, organitzada pel Centre Cultural Gastronòmic Sense Estovalles i dels seus col·laboradors.

S'han fet 10 calderes amb 2.294 litres d’aigua, s'han torrat 110 quilos de pa i s'han menjat per esmorzar 70 rajoles de xocolata i 47 quilos de salsitxes.
  
Durant tot el matí, han passat per la plaça Josep Umbert Ventura els alumnes dels centres escolars de Sant Feliu, que han visitat l’emplaçament on es cou l’escudella i han pogut esmorzar. Passada la una del migdia, el mossèn ha beneït el brou i després s'han començat a omplir les olles dels assistents per poder-se menjar l’escudella a casa o a la plaça.

La festa de l’escudella de Carnestoltes és una de les tradicions més arrelades i consolidades de Sant Feliu i aplega cada any centenars de persones del municipi i de pobles veïns que omplen les olles de brou saborós per dinar.

La història diu que l’olla dels pobres era un ritual vinculat a les activitats de carnaval i consistia originàriament, en un ranxo que la població oferia als indigents.

A Sant Feliu de Codines, l’escudella pels pobres ja es feia a finals del segle XVIII, i es creu que va continuar ininterropudament com a mínim més d’un segle. La tradició es va estroncar a causa de la Guerra Civil i no es va recuperar fins l’any 1979, gràcies a la iniciativa d’un grup de veïns i comerciants del Pla de l’Os, que van rescatar-la amb un marcat caràcter festiu, de manera que el dimarts de carnaval és un dia en què s’apleguen molts veïns i forasters al voltant de l‘espectacle que formen les olles bullint, mentre esperen amb la cassola o el plat a la mà.

Actualment és el Centre Cultural Gastronòmic Sense Estovalles, agrupació culinària local, qui s’encarrega d’organitzar la tradicional festa de l’escudella, amb el suport del seus col·laboradors.

 

Els ingredients que han fet possible l’Escudella de Carnestoltes d’enguany han estat:
  • 90 quilos de mandonguilles
  • 30 quilos d’arròs
  • 50 quilos de fideus
  • 28 quilos d’ossos de vedella
  • 12 quilos d’ossos de pernil
  • 19 quilos d’ossos d’espina
  • 30 quilos de costella de porc
  • 27 quilos de careta de porc
  • 35 quilos de gallina
  • 45 quilos de pollastre
  • 18 quilos de costella de vedella
  • 15 quilos de peus de porc
  • 100 quilos de patates
  • 35 quilos de pastanagues
  • 22 unitats d’àpits
  • 35 cols
  • 14 manats de porros
  • 50 quilos de carbassa
  • 35 quilos de botifarra negre
  • 30 de botifarra del perol
  • 3 quilos de segí
  • 24 quilos de cigrons
  • 24 quilos de mongetes

 

 

Arxivat a: General
Darrera actualització d’aquest contingut: 25/09/2018 a les 14:37h
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Plaça Josep Umbert Ventura, 2 - 08182

Telèfon: 938 662 768 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

NIF: P-0820900I

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona
Fons Europeu de Desenvolupament Regional