53 donacions de sang i 5 donants de plasma: Gràcies a tots els donants!

Dimarts, 22 d'octubre de 2019 a les 00:00

Ahir, dilluns 21 d'octubre va tenir lloc una nova campanya de donació de sang. En aquest ocasió hi van haver 53 donacions, 5 plasmes, 3 exclusions i 4 donants nous.

Gràcies a tots els donants que hi vau col·laborar. El Banc de Sang i Teixits és el responsable de subministrar sang i hemoderivats als més de 110 centres sanitaris, públics i privats, de Catalunya. A més, vetlla per mantenir uns estocs estables durant tot l’any.

Al Banc li calen més de 1.000 donacions de sang al dia per tal de garantir que tots tinguem sang quan ho necessitem per a intervencions quirúrgiques, tractaments oncològics, trasplantaments i en cas d'accidents greus.

  • Per a què es fa servir el plasma

Cada dia, malalts de tot Catalunya necessiten plasma per als seus tractaments.N'hi ha que pateixen grans cremades o accidents greus i la transfusió de plasma els ajuda a aturar les hemorràgies i recuperar el volum sanguini. 

Altres només precisen alguna de les proteïnes que conté el plasma. En aquests casos, s'extreuen les proteïnes del plasma i s'elaboren medicaments, anomenats "hemoderivats", que només es poden obtenir de la sang d'altres persones.

La donació només de plasma o "plasmafèresi" consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies mitjançant un separador cel·lular, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via. La donació dura uns 45 minuts. Com que el plasma és majoritàriament aigua, la recuperació del donant és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents. Es pot donar plasma cada 15 dies.

Els hemofílics, per exemple, poden patir grans hemorràgies perquè els falta una proteïna que serveix per coagular la sang.

 

 

Darrera actualització: 30.03.2021 | 08:35

Enllaços