Propostes museístiques “on-line” durant el confinament

Dimecres, 8 d'abril de 2020 a les 00:00

Les arts visuals, com la resta del sector cultural, es veuen greument perjudicades per la crisi sanitària de la Covid-19 i per això moltes institucions museístiques estan organitzant multitud de propostes per continuar oferint art durant el confinament. 

Molts museus i galeries d’art han obert les seves portes per tal de visitar-les des de casa.

                                                                                                                   

Conferències d’art contemporani i visites comentades a l’IVAM

L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) (https://www.ivam.es/es/)  proposa, a través del seu canal de YouTube, un curs en línia i gratuït d’introducció a l’art modern i contemporani sota el títol ‘IVAM parla d’art’. Es tracta d’un recull de conferències i simposis que recorre aspectes conceptuals i tendències de l’art des del principi del segle XX fins a l’actualitat.

 

Passejada virtual per les sales del MNAC

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ofereix itineraris virtuals per les sales del museu. A més a més, a través de les seves xarxes socials penja continguts didàctics sobre algunes de les peces del museu.

 

Xerrades, conferències i debats, en línia

Amb el confinament, molta de la programació de cicles de debats i xerrades de museus s’ha vist afectada. Tanmateix, hi ha sales que han optat per continuar oferint la programació de manera virtual. És el cas del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), que ha mantingut algunes de les conferències del cicle ‘El joc permanent’ o ‘Canviar el relat’:


També el Museu Picasso de Barcelona ha decidit de mantenir algunes de les seves propostes en línia

 

Google Arts & Culture

Aquesta eina de Google és una finestra a més de 500 institucions artístiques i culturals arreu del món. S’hi poden trobar, a més, exposicions virtuals com les del Museu Marítim, el Museu del Disseny, el Museu Nacional de Ceràmica, el palau de les Corts, el Museu Episcopal de Vicel Museu de la Ciència i la Tècnica, el Museu d’Art de Girona, o el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

 

Exposicions internacionals

Les webs de molts museus de tot el món permeten fer tours virtuals per les seves sales, descobrir les col·leccions o veure continguts digitals i didàctics. Alguns exemples són el Metropolitan Museum, el Louvre, el British Museum, la National Gallery of Art, la Tate, el Prado, el Thyssen, el Reina Sofia (que inclou imatges en alta resolució del Guernica a través del seu projecte Repensar Guernica), el Museo Arqueológico Nacional, la Galleria dels Ufizzi, els Museus Vaticans o l’Hermitage.

A més, la plataforma Europeana aglutina milions d’arxius digitals de diversos museus i institucions d’Europa. A la seva pàgina es poden visitar tot d’exposicions virtuals gratuïtament.

 

Referències: Vilaweb.

 

Darrera actualització: 30.03.2021 | 07:57