Accés directe als continguts

Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Data oficial:03/08/2020

Capçal Visita general 1
PORTADA > Actualitat > Notícies > No em toquis els ous

No em toquis els ous

04/06/2020

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya ens presenta la història de Josep M. Galofré, un productor d'ous ecològics i que podem trobar a totes les botigues de queviures de Sant Feliu de Codines. Un exemple de superació on el benestar animal i el producte de qualitat estan per davant de tot.

El Josep Maria Galofré va començar l'empresa "Ous ecològics entre vinyes" l'any 2012. Ell provenia del sector agrícola: a casa tenien terres i conreaven vinyes, ametllers i oliveres. Però conreaven poca extensió de cada cultiu i al final no sortien els números.

Va decidir llavors apostar per fer una granja de gallines. Li va passar pel cap fer una granja convencional, però de seguida va veure els avantatges que tenia fer-ne una d'ecològica. Ara té 5.000 gallines, que produeixen uns 4.800 ous diaris.

 

Benestar animal

Si alguna cosa té en compte la producció ecològica és el benestar animal. Les gallines del Josep Maria estan en dues naus, de 500 metres quadrats cadascuna. Cada gallina té un espai de 4 metres quadrats. Estan a l'interior, però surten cada tarda, un cop ja han post, a campar pel camp, entre les vinyes.

El Josep Maria ven els ous a particulars en la seva parada al mercat a pagès, en botigues ecològiques i també a majoristes.

 

Feina les 24 hores

La seva jornada comença a les 4 del matí, quan es lleva per anar a portar ous a alguna botiga. Després de repartir passa per la granja per vigilar que tot vagi bé i alimentar les gallines, que mengen pinso ecològic. Posteriorment, reparteix més comandes i després de dinar torna a la granja, on tot està automatitzat, però cal vigilar la classificadora d'ous, deixar anar les gallines, etc. El seu dia acaba tard, al vespre. I poques vegades poc descansar el cap de setmana. Tot i les hores que hi posa, explica que el negoci no li dona per canviar el tractor, per exemple, que ja té 10 anys.

El Josep Maria té un fill de 24 anys que està estudiant i que de moment no es vol dedicar al negoci: "És normal, la gent jove no vol feines tan sacrificades, i no s'hi llencen si no ho veuen molt clar".

 

Ous ecològics

La producció ecològica demana que te la creguis, segons explica el Josep Maria. Els ous ecològics tenen un altre gust, "tenen gust a ous", i també t'ofereixen una altra visió, "perquè quan els trenques estan sencers". Però els beneficis no queden aquí. Hi ha un benefici bàsic per a la salut. Les gallines només consumeixen pinsos ecològics i no prenen medicaments. Això es nota en el gust dels ous. "L'inconvenient el tens quan tens algun problema amb els animals. No es posen malaltes tan sovint com les que van medicades, però si tens algun problema, les has de treure".

El Josep Maria explica que els ous es paguen a un preu mitjà-alt, que és superior dels ous convencionals, però l'actual auge de l'ecologisme fa que els preus que percebin els productors vagin, paradoxalment, a la baixa.

Arxivat a: COVID19, COVID19 Info Salut, General
Darrera actualització d’aquest contingut: 31/07/2020 a les 21:05h
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Plaça Josep Umbert Ventura, 2 - 08182

Telèfon: 938 662 768 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

NIF: P-0820900I

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona
Fons Europeu de Desenvolupament Regional