Accés directe als continguts

Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Data oficial:25/11/2020

Capçal Visita general 1
PORTADA > Actualitat > Notícies > Com actuar davant la presència de la vespa asiàtica

Com actuar davant la presència de la vespa asiàtica

19/10/2020

La vespa asiàtica, coneguda també com a vespa velutina, és una espècia forana procedent del sud-est asiàtic. A Europa han trobat un clima ideal per al seu desenvolupament, abundància d'aliment i, el més important, no hi tenen cap enemic natural. Això l'ha convertit en una espècie invasora que es reprodueix i es dispersa per tot el continent ràpidament.
A Catalunya es va detectar per primera vegada l'any 2012 a l'Alt Empordà, i quatre anys més tard se'n van localitzar 93 nius en les comarques del nord de Catalunya inclòs el Vallès Oriental. És per això que convé que entre tots estiguem alerta per detectar els exemplars de vespa asiàtica i frenar-ne així la ràpida expansió.

 • Són perilloses les vespes asiàtiques?
  La vespa asiàtica no és més agressiva que l'autòctona ni les seves picades són més doloroses ni més perilloses. Només ataquen si es troben amenaçades; és per això que és important no acostar-se a més de cinc metres del niu.Però tot i no ser més perilloses per a la salut i el benestar humà, sí que ho són per a la biodiversitat i l'apicultura, ja que desplacen les vespes autòctones i durant l'època de cria cacen centenars d'abelles diàriament per alimentar les seves larves.
 • Quina és l'època de major presència de vespes asiàtiques?
  Durant els mesos de primavera i estiu, les vespes estan més actives, mentre que durant els mesos de tardor i hivern, les reines abandonen el niu a la recerca de llocs més càlids i la resta de vespes acaben morint dins del niu. Al març, quan torna la primavera, les reines surten de la hibernació i funden les noves colònies començant per construir un niu primari de la mida d'una taronja, en ruscos buits o altres refugis. Al maig apareixen les primeres obreres d'aquest niu primari i són aquestes les que fabriquen el niu secundari, en el qual s'instal·larà la colònia.
  A la tardor, la reina produeix unes 500 vespes reines que fundaran les noves colònies a l'any següent. Per tant, aquest niu és abandonat i després d'hibernar les reines de manera separada en diversos indrets, ja no serà reutilitzat.
 • Com diferenciar una vespa asiàtica de la resta de vespes?
  La vespa asiàtica es diferencia fàcilment de la resta de vespes que hi ha a Europa per la seva coloració fosca en pràcticament tot el cos, exceptuant una línia de color groc en el quart segment de l'abdomen. A més, és l'única vespa que té les potes fosques en la meitat anterior i de color groc en la meitat posterior.
 • Com detectar un niu de vespa asiàtica?
  Els nius estan formats per un material que recorda al paper maixé, elaborat a partir de fibra de fusta i la mateixa saliva de les vespes. Acostumen a trobar-se penjats a gran alçada en arbres, tot i que també és possible trobar-los en altres punts com a terra o en edificis. Són esfèrics o en forma de pera, i poden assolir dimensions de fins a 60 centímetres d'alçada.
 • Què fer en cas de detectar un exemplar de vespa asiàtica?
  En cas de detectar un exemplar o un niu de vespa asiàtica, s'ha de procurar mantenir una distància mínima de cinc metres i no intentar capturar la vespa amb el risc de picada que suposa, ja que aquest tipus de vespes només ataquen quan se senten amenaçades.

També cal posar-se en contacte amb l'Ajuntament (93 866 27 68) o bé amb la Policia Local (93 866 28 89) per notificar la presència d'individus o nius de vespes asiàtiques.


Arxivat a: COVID19, COVID19 Info ProtCivil, General, Notícies de Seguretat i Salut
Darrera actualització d’aquest contingut: 24/11/2020 a les 11:50h
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Plaça Josep Umbert Ventura, 2 - 08182

Telèfon: 938 662 768 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

NIF: P-0820900I

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona
Fons Europeu de Desenvolupament Regional