Accés directe als continguts

Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Data oficial:06/03/2021

Capçal Visita general 1
PORTADA > Guia del municipi > Guia del municipi > Equipaments > Museu Municipal Can Xifreda

Museu Municipal Can Xifreda

50 de Museu Municipal

Aquest any 2020, fa 50 anys que es va fundar el museu de Sant Feliu de Codines. De llavors en ara ha canviat d'emplaçament, de continguts i alguns dels que el van crear i recolzar ja no hi són. D'altres s'hi han incorporat i és just celebrar l'efemèride de l'existència d'aquest equipament cultural.
La pandèmia ha trastocat els plans que teníem. Havíem preparat uns actes i un document en format revista, per regalar, per fer un repàs recordant l'origen i la feina duta a terme per molta gent des d'un voluntariat sincer i abnegat, però com que finalment no ha pogut ser, us l'oferim en format digital que podeu descarregar i llegir. Tanmateix per agrair el suport donat pels diferents consistoris i entitats.
Serveixi doncs com homenatge a la colla fundadora, agraïment als que hi són i d'invitació a incorporar-vos a aquest projecte que vol aportar coneixement, qualitat i projecció a la nostra vila.

Associació d’amics de Museu de Sant Feliu de Codines

 

La torre modernista coneguda com a Can Xifreda, inspirada en un castell mossàrab, aplega des del 1988 la col·lecció de troballes fetes pel “Grup Talp” al llarg dels anys 50, 60 i 70, que van esdevenir patrimoni municipal l’any 1970. A aquest petit museu s’hi accedeix pel Parc Xifreda des del carrer Agustí Santacruz o el carrer Castanyers.

El museu ofereix una exposició permanent d’arqueologia, palenteologia, mineralogia i història local i una sala d’exposicions semipermanent d’eines i estris de la ramaderia catalana, una de les col·leccions més completes de Catalunya.

A l’entrada del recinte s’hi poden veure objectes del passat més proper i el plànol de la vila fet al 1836 per un grup d’arquitectes, entre els quals hi destaca Antoni Rovira i Trias. El visitant també pot gaudir de l’important testimoni material de la cultura ibèrica procedent del poblat del Serrat de la Galaieta, d’una col·lecció de rajoles dels segles XVII al XIX i d’una col·lecció de plats de reflexos metàl·lics del segle XVI trobats sota la rectoria.

Al Museu també hi queda ben reflectida la presència humana d’aquest racó del Vallès Oriental des del paleolític inferior fins a l’època romana.

Una de les peces gaudinianes més desconeguda però la més universal del patrimoni santfeliuenc és la senyera de l’Orfeó Feliuà que va dissenyar Antoni Gaudí. L’afecció musical dels santfeliuencs de primers del segle XX va portar al conegut arquitecte a dissenyar la senyera de l’orfeó de la població. Aquesta peça és l'únic estendard de Gaudí que es conserva en la seva totalitat.

La visita s’acompanya d’una guia escrita que apropa el valor i al coneixement dels objectes que s’hi exposen.

Contacte

  • Nom: Museu Municipal Can Xifreda
  • Adreça: Parc de Can Xifreda
  • Codi postal: 08182
  • Municipi: Sant Feliu de Codines
  • Telèfon: 689 694 503
  • a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)
  • Responsable: L'Associació Amics del Museu de Sant Feliu de Codines és l'entitat que aplega el voluntariat que col·labora regularment amb el Museu Municipal Can Xifreda. L'alcalde de l'Ajuntament, el regidor de Cultura, el president i el vicepresident de l'Associació d'Amics formen el Patronat del Museu, òrgan municipal que actua com a gestor de la col·lecció. Ajuntament de Sant Feliu de Codines. Adreça: Pl. Josep Umbert Ventura, 2. Correu electrònic: (Necessites javascript per veure aquest correu-e). Telèfons: 93 866 27 68. Fax: 93 866 26 34.
  • Horari: L'horari d'obertura al públic és el 1r diumenge de cada mes de 12 a 14h. Però degut a les restriccions d'aforament derivades de la covid-19, també obre tots els caps de setmana (dissabtes i diumenges) si es truca al 689.694.503 (tel/whatsapp) demanant dia i hora. Cal esperar la confirmació.

Arxius adjunts

Darrera actualització d’aquest contingut: 01/03/2021 a les 09:46h
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Plaça Josep Umbert Ventura, 2 - 08182

Telèfon: 938 662 768 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

NIF: P-0820900I

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona
Fons Europeu de Desenvolupament Regional