Accés directe als continguts

Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Data oficial:07/03/2021

Capçal Visita general 1
PORTADA > Actualitat > Notícies > Sant Feliu de Codines inicia els actes de “l’any Ribera” en record del Centenari del naixement de l'insigne escriptor Antoni Ribera

Sant Feliu de Codines inicia els actes de “l’any Ribera” en record del Centenari del naixement de l'insigne escriptor Antoni Ribera

QR_ANY_ RIBERA
15/01/2020

SANT FELIU DE CODINES, 15 de gener de 2020.-

Antoni Ribera (1920-2001) va ser un important escriptor català -pioner de la ciència-ficció, de l'exploració submarina i de l'estudi dels grans misteris de l'Univers- que va desenvolupar bona part de la seva activitat literària a Sant Feliu de Codines (Barcelona). Veí de la nostra localitat des de 1971 fins que va morir trenta anys més tard, Ribera va destacar de seguida com a traductor -parlava amb fluïdesa sis idiomes i va traduir a el castellà més de 300 obres-, a més de com a autor de relats breus, petites obres de teatre, novel·les i assaigs publicats en una desena de llengües i que van aconseguir gran popularitat al nostre país. La seva bibliografia completa supera les 70 obres impreses.

     Condecorat amb la "Creu de Sant Jordi" de la Generalitat de Catalunya el 1990 pel seu decidit suport a publicacions escrites en català durant el franquisme, Ribera es va fer enormement popular gràcies als seus llibres sobre ovnis i extraterrestres. Va ser, de fet, el primer espanyol que va dissertar a la Cambra dels Lords de Londres sobre aquesta qüestió, el 1979. El gran enigma dels plats voladors (1966), Segrestats per extraterrestres (1981) o Les màquines del Cosmos (1983) es compten entre les obres preferides dels aficionats al, segons ell, "problema número u de la ciència moderna" al qual va dedicar bona part de la seva vida.


     Considerat un humanista en tota regla, va saber esquitxar les seves obres, les seves intervencions en mitjans de comunicació i les seves conferències de referències cultes que sembraven la inquietud i el dubte a la seva audiència. Va ser així mateix director de la revista Horitzó (1968-1971), a més de membre fundador d'importants associacions com el Centre de Recuperació i Investigacions Submarines (CRIS, 1954) i el Centre d'Estudis Interplanetaris (CEI, 1958).

     La seva casa de Sant Feliu de Codines -ubicada al carrer Barcelona, ​​46- es va convertir aviat en lloc de "peregrinació" per a molts lectors i autors que l'admiraven com el savi que va ser. Persones com Agustí Bartra (poeta i "Creu de Sant Jordi" 1981), Javier Sierra (escriptor, premi Planeta 2017), Fernando Calderón (prestigiós pintor càntabre), J. J. Benítez, Fernando Jiménez del Oso, Andreas Faber-Kaiser o Enrique de Vicente , per citar-ne només alguns, van visitar la nostra localitat per trobar-se amb ell i accedir a l'immens fons documental i bibliogràfic que atresorava.

Coincidint amb el centenari del naixement d'Antoni Ribera, l'Ajuntament de Sant Feliu de Codines ha decidit crear una comissió per celebrar aquesta efemèride i fer justícia al record del nostre insigne escriptor. I per a això planeja una sèrie d'accions que s'aniran desenvolupant al llarg d'aquest any.

Algunes de les accions destacades que es duran a terme:

1. Se li dedicarà un carrer de la localitat a prop de la que va ser la seva primera llar a Sant Feliu de Codines. El lloc triat és un passatge -actualment sense denominació- que comença a la carretera C59 (carrer Agustí Santacruz), davant del "Passatge Martina", i que acaba al carrer Sant Joan (carrer on va viure quan va arribar a Sant Feliu de Codines), que passarà a anomenar-se "Passatge Antoni Ribera".

2. Es col·locarà una placa commemorativa, amb codi QR que enllaçarà a una web amb la seva biografia, a l'edifici del carrer Barcelona, ​​46 on Antoni Ribera va residir i va redactar bona part de la seva producció literària.

3. Es crearà a la Biblioteca Municipal Joan Petit i Aguilar un Llegat Antoni Ribera que recopilarà l'obra publicada per l'escriptor, els seus articles i escrits, per convertir-los en accessibles a lectors, historiadors i investigadors.

4. S'organitzarà un programa cultural a Sant Feliu de Codines, en coordinació amb altres localitats importants en la vida i obra de l'autor, per honrar la seva memòria i en el qual participaran importants representants del món de la cultura i del periodisme, que van nodrir-se d’ell principalment.

5. S'ha creat un logotip per a aquestes commemoracions que presentem al costat d'aquesta nota de premsa i que s'utilitzarà per a visibilitzar les accions que s'emprenguin, tant local com nacionalment, per impulsar l’ "Any Ribera".


Antoni Ribera i Jordà va néixer a Barcelona el 15 de gener de 1920. Avui es compleixen cent anys d'aquest esdeveniment.


Més informació sobre Antoni Ribera a Internet: https://www.javiersierra.com/biografia/periodismo/mis-personajes/antonio-ribera/

Actes Any Ribera: Fotos Conferència del periodista i escriptor Javier Sierra a la Fundació Robert Llimós

EUROPA PRESS: Sant Feliu de Codines (Barcelona) acogerá una jornada en memoria del ufólogo Antoni Ribera

ALDIA: Sant Feliu de Codines (Barcelona) acollirà una jornada en homenatge a l'ufòleg Antoni Ribera

 

Arxius adjunts

Arxivat a: General
Darrera actualització d’aquest contingut: 05/03/2021 a les 12:35h
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Plaça Josep Umbert Ventura, 2 - 08182

Telèfon: 938 662 768 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

NIF: P-0820900I

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona
Fons Europeu de Desenvolupament Regional