El pagament del lloguer en temps de Covid-19

Divendres, 3 d'abril de 2020 a les 00:00

El Govern aprova un decret on anuncia ajuts per pagar el lloguer mentre duri la crisi del coronavirus

El govern espanyol ha anunciat ajuts per a pagar el lloguer mentre duri la crisi de la Covid-19. Fa poques setmanes que es van prendre mesures sobre habitatge, com ara la moratòria del pagament de les hipoteques per a les famílies vulnerables.

El vice-president segon espanyol, Pablo Iglesias, va anunciar la suspensió dels desnonaments per l’impagament del lloguer i una pròrroga de mig any dels contractes en vigor. Aquesta mesura tindrà vigència d’avui fins dos mesos després d’haver-se acabat l’estat d’alarma, actualment vigent fins a l’11 d’abril, tot i que probablement es prolongarà almenys dues setmanes més.

Segons el decret publicat al BOE (pàgines 27.901-27.915), les moratòries per a pagar el lloguer ja poden demanar-se. Cal acreditar una situació de vulnerabilitat econòmica i intentar arribar a acords amb els propietaris. Tanmateix, cal fer passos diferents si l’habitatge és d’un petit propietari o bé d’un gran tenidor o una empresa o entitat pública. 
 
  • Com acredito una situació de vulnerabilitat?

Cal aportar el certificat de desocupació, el llibre de família, el certificat d’empadronament, una nota simple del registre dels béns de la unitat familiar, la declaració de discapacitat o dependència (si escau) i, en el cas dels autònoms, el certificat del cessament d’activitat. També cal aportar una declaració de responsabilitat en què s’asseguri que es compleixen els requisits per a obtenir als ajuts.

 

  • Què puc fer si no tinc algun document?

Es pot substituir per una declaració responsable que expliqui els motius relacionats amb la crisi de la Covid-19 pels quals no es pot aportar tal o tal document. Un cop acabat l’estat d’alarma, es dóna un mes de termini per a aportar els documents que no es facilitin ara.

 

  • Els dos supòsits de la vulnerabilitat econòmica

1. Situació de desocupació, ERTO o reducció de jornada per un motiu de cures, si és un empresari, o bé més circumstàncies acreditades que impliquin una pèrdua important dels ingressos familiars. El conjunt d’ingressos de la unitat familiar del mes anterior no podrà superar els 1.613 euros, que és tres vegades la quantitat mensual de l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM), 537,84 euros.

  • S’augmenta 0,1 per cada fill o persona més gran de seixanta-cinc anys a càrrec de la unitat familiar.
  • Famílies monoparentals: s’augmenta 1,15 per fill a càrrec.
  • Discapacitat superior al 33% d’un dels membres de la unitat familiar: s’augmenta quatre vegades l’IPREM.
  • Si l’arrendador té una paràlisi cerebral, una malaltia mental o una discapacitat intel·lectual del 33% o superior, una discapacitat física o sensorial, un grau de discapacitat igual o superior al 65%, i en casos de malaltia greu que impedeixi de desenvolupar l’activitat laboral, l’IPREM s’augmentarà per cinc.

2. En el cas que la renda i les despeses i subministraments bàsics –aigua, llum, gas, gasoli, telecomunicacions fixa i mòbil i contribucions a la comunitat– siguin iguals o superiors al 35% dels ingressos néts que tinguin tots els membres de la unitat familiar.

 

  • Acord o desacord amb el propietari: què s’hi pot fer?

Es pot provar d’arribar a un acord amb el propietari de l’habitatge, bé per a ajustar la renda a la nova situació econòmica, bé per a ajornar-ne el pagament. El propietari ha de respondre i avalar les condicions i el fraccionament del deute que s’accepta, o bé per a proposar alternatives. Si no, el llogater comunicarà en un termini de set dies laborables l’opció a la qual s’aculli.

Si no hi ha acord:

  • Si és un petit propietari: es pot sol·licitar un crèdit ICO finalista per a sis mesos –exclusivament per a sufragar la renda del lloguer– a l’entitat bancària que determini el consell de ministres espanyol. No hi haurà interessos i es podrà retornar en un termini de deu anys. Si no es pogués pagar, es podria demanar un ajut al pla estatal d’habitatge a cada comunitat autònoma, que preveu ajuts fins a 900 euros mensuals. També s’hi poden acollir els llogaters de grans propietaris.
  • Si és un gran tenidor, el llogater pot optar per pagar el 50% de la renda durant quatre mesos. La quantitat que no es pagui en aquest període es podrà prorratejar en un termini de tres anys, sempre dins la vigència del contracte i les pròrrogues corresponents.

 

Possible sanció

El decret estableix que qui incompleixi alguns dels requisits i sol·liciti els ajuts econòmics per a pagar el lloguer serà responsable dels danys i perjudicis que pugui haver-hi, com també de les despeses que es puguin originar per l’aplicació de les mesures previstes al decret. L’import no serà inferior al benefici obtingut il·legítimament.

Darrera actualització: 30.03.2021 | 07:59