Aprovat el Pla Local de Seguretat 2025-2029
L’Ajuntament ha aprovat el Pla Local de Seguretat 2025-2029, una eina clau per consolidar un model de poble segur, lliure i compromès amb la convivència, la igualtat i la justícia social.
Aquest pla defineix una estratègia transversal per als propers anys, amb 5 objectius estratègics i accions concretes:
- Sistema local de seguretat pública
- Seguretat ciutadana per avançar en la reducció dels fets delictius i la tranquil·litat ciutadana
- Qualitat de vida i civisme
- Seguretat viària i mobilitat
- Protecció civil i emergències fomentant la cultura d'autoprotecció
Algunes de les accions que ja s'han iniciat o estan alineades amb el Pla d'Actuació Municipal (PAM) són la millora de les dependències i el nou cotxe policial, la instal·lació de radars pedagògics d'indicador de velocitat, treballar en la nova ordenança de civisme i convivència, l'actualització del DUPROCIM, la formació de policies a l'ISPC, entre d'altres.
Amb el nou Pla de seguretat es treballaran les accions com l'educació viària a les escoles, la perspectiva de gènere en les polítiques de seguretat, la instal·lació de càmeres lectores de matrícules i els sistemes d'alarma als equipaments municipals.
Conclusions de la diagnosi
L’anàlisi de la realitat local ha permès detectar àrees de millora i necessitats prioritàries:
- La taxa de criminalitat ha augmentat i se situa en 34,78 delictes per cada 1.000 habitants (2023), tot i estar per sota de la mitjana de la regió.
- El 63,77% dels delictes són contra el patrimoni, destacant les estafes, danys i robatoris amb força.
- L’incivisme, les baralles i els conflictes veïnals són problemàtiques recurrents.
- Els accidents de trànsit són elevats, tot i ser de baixa gravetat; cal actuar en punts crítics com la C-59, l’avinguda de les Escoles i la intersecció del carrer Fonteta amb el carrer Anselm Clavé.
- L'enquesta de percepció de seguretat ha proporcionat una visió de les preocupacions i necessitats dels codinencs i codinenques. El 10,5% de les persones enquestades han estat víctimes d’un delicte i gairebé la meitat no han denunciat. Un 15% coneix casos de violència masclista no denunciats i un 62,9% de víctimes han modificat hàbits o adoptat mesures de seguretat.
- El 52,6% de la ciutadania se sent insegura en algun punt del municipi, destacant zones com el parc de Can Xifreda o l’avinguda de les Escoles.
- Les prioritats ciutadanes són millorar la il·luminació, més presència policial i instal·lació de càmeres.
- Un 44,1% no sap com actuar en cas d’emergència, fet que reforça la necessitat d’impulsar accions formatives i preventives de formació en protecció civil.
El Pla s’ha elaborat seguint les recomanacions del Pla General de Seguretat de Catalunya i ha comptat amb la participació ciutadana a través d’una enquesta de percepció de seguretat, del 25 d'abril a l'11 de maig, i d’una comissió de treball formada per representants municipals, cossos de seguretat, serveis socials i entitats locals.
El procés d’elaboració es va iniciar el 9 d’octubre de 2024, amb l’encàrrec en Junta Local de Seguretat. El document ha estat redactat amb el suport tècnic de l’empresa ASECRIM-Alphanet i ha estat subvencionat per la Diputació de Barcelona. El 18 de juny de 2025, el pla es va aprovar definitivament en Junta Local de Seguretat.
Amb aquest nou instrument, Sant Feliu de Codines fa un pas ferm cap a una seguretat moderna, propera i al servei de les persones.
👉 Consulteu el Pla Local de Seguretat al portal de transparència