Dimarts 21 de febrer: Escudella de Carnestoltes

Diumenge, 19 de febrer de 2023 a les 09:00

El proper dimarts 21 de febrer celebrarem aquest costum i festa tan arrelada. Aquest any ja compleix 234 anys d’existència i enguany també hi haurà una olla amb escudella vegetariana.

Actualment els “Amics de l’Escudella” s’encarreguen d’organitzar la tradicional festa de l’escudella. 
Les activitats del dimarts 21 de febrer començaran molt d’hora al matí a la plaça Josep Umbert Ventura. A les 7 s’encendrà el foc i els alumnes de les dues escoles de primària de la població, i l’institut Manuel Carrasco i Formiguera visitaran durant el matí la plaça del poble on es cuinarà l’escudella i seran convidats a menjar torrades.      
L’escudella es farà fins a la una del migdia. Després, com cada any, s’ompliran les olles que portin els assistents per menjar-se l’escudella a casa.  
A la plaça també s’instal·laran taules perquè la gent pugui degustar el brou al mateix lloc on es cou. Només cal que tothom qui vulgui participar de la festa porti un plat soper i una cullera.              
La festa de l’escudella de Carnestoltes és una de les tradicions més arrelades i consolidades de Sant Feliu i aplega cada any centenars de persones del municipi i de pobles veïns que omplen les olles de brou saborós per dinar.    

Una Escudella històrica a Sant Feliu de Codines
El 21 de febrer de 1789, Francisco de Zamora sortia de Barcelona cap a Sant Miquel del Fai. I després va passar per Sant Feliu de Codines, aquell temps Sant Feliu del Pinyó.
El Sr. Zamora descriu a "Diario de los viajes hechos en Catalunya" com era el poble: les cases "con sólidez, de piedra y cal" les vinyes els olivars, les fonts. El poble devia agradar a Francisco de Zamora perquè hi va escriure "Los lugareños de Sant Feliu son gente alegre y muy civil, concurrentes a la Iglesia y muy limosneros. El dia tercero de carnestoladas dan una comida a los pobres a la que de ordinario concurren más de 1.000 personas".

Aquesta doncs és la primera dada d'aquesta escudella i creiem que documentada, és la més antiga de Catalunya.
La història diu que l'olla dels pobres era un ritual vinculat a les activitats de carnaval i consistia originàriament, en un ranxo que la població oferia als indigents.
A Sant Feliu de Codines, segons un llibre de la parròquia l'escudella pels pobres ja es feia l'any 1897, però també tenim unes imatges de l'any 1891, i es creu que va continuar ininterrompudament com a mínim més d'un segle.

Menjada popular d’escudella  
Dia: Dimarts 21 de febrer de 2023         
Lloc: Plaça Josep Umbert Ventura de Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental)

Darrera actualització: 19.02.2023 | 09:18