L'Oficina de Patrimoni i Cultura presenta l'Escudella de Carnestoltes dins una activitat sobre documents i tradicions festives

Dimarts, 21 de febrer de 2023 a les 11:45

La Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona comparteix els documents i fotografies dels arxius municipals que parlen de festes locals, de quina història hi ha al darrera, com es van generar, com han perdurat i com s’han transformat fins als nostres dies. Aquest mes de febrer, l'Escudella de Carnestoltes de Sant Feliu de Codines és la protagonista d'aquest treball arxivístic i d'investigació que ha comptat amb l'ajuda i col·laboració de la responsable de l'arxiu històric de l'Ajuntament de Sant Feliu de Codines.

Us presentem documents de l’Arxiu Municipal que expliquen la tradició de l'escudella de Sant Feliu de Codines

La referència més antiga que es conserva relativa al costum de servir una escudella durant el dimarts de Carnestoltes a Sant Feliu de Codines és de l’any 1789. Concretament, el 21 de febrer de 1789, Francisco de Zamora recollia al seu “Diario de los viajes hechos en Cataluña” (conservat a la Biblioteca Nacional d’Espanya, pàgina 108) la següent observació: “Los naturales de S.Feliu son gente alegre y muy civil, concurrentes a la Iglesia y muy limosneros. El dia 3º de las Carnestolendas dan una comida a los pobres de que ordinario concurren mas 10 personas”.
Així mateix, la parròquia de Sant Feliu de Codines conserva un llibre de l’any 1897 relatiu a l’escudella dels pobres. Per tant, es tracta d’una tradició vinculada a la beneficència i l’ajut als necessitats. Es diu que aquest costum es va estroncar a causa de la Guerra Civil i no va ser fins l’any 1979 quan, gràcies a la iniciativa d’un grup de veïns i comerciants del barri del Pla de l’Os, es va recuperar aquesta tradició però, aquest cop, amb un marcat caràcter festiu.
El dimarts de Carnestoltes és un dia en que s’apleguen molts veïns i forasters al voltant de l’espectacle de les olles bullint, mentre esperen amb la cassola o la carmanyola a mà. És d’aquest període posterior al 1979 del qual conservem testimonis documentals a l’arxiu municipal. A partir de l’any 2001 els encarregats d’organitzar la festa de l’escudella de Carnestoltes han estat l’Associació Cultural i Gastronòmica Sense Estovalles, amb el suport de l’Ajuntament.
Aquest any 2023 prenen el relleu l’Associació Amics de l’Escudella. Les activitats comencen molt d’hora al matí a la plaça Josep Umbert Ventura: a les 7 del matí s’encén el foc. Es cuina fins a la una del migdia, moment en el qual el mossèn beneeix el brou. Després de la benedicció, s’omplen les olles que porten els sanfeliuencs per poder-se menjar l’escudella a casa. A la plaça també s’instal·len taules i cadires, perquè la gent pugui degustar el brou al mateix lloc on es cou. Només cal que tothom que vulgui participar de la festa porti un plat soper i una cullera!

Darrera actualització: 21.02.2023 | 11:44