Molt bona acollida a les Jornades Pompeu Fabra, del 24 al 28 de gener

Dilluns, 29 de gener de 2024 a les 11:00

Del 24 al 28 de gener s'ha organitzat a Sant Feliu la 3a edició de les Jornades Pompeu Fabra, a càrrec del Grup de Treball local amb el suport d'Òmnium Cultural del Vallès Oriental, la Universitat Catalana d’Estiu, la Universitat Pompeu Fabra i l'Ajuntament.

El 24 de gener de 1939 Pompeu Fabra va marxar a l’exili des de Sant Feliu de Codines. Coincidint amb aquesta data s'ha comptat amb taules rodones, conferències, l'actuació de poesia musicada de Cesk Freixas i Roc Casagran i exposicions al voltant de la situació de la llengua catalana, el català en el món científic, la guerra, l’exili i la repressió.

Una delegació institucional de l'Ajuntament, encapçalada per l'alcalde Pol Cabutí, va fer una ofrena floral a la tomba de Pompeu Fabra a Prada de Conflent en el 85è aniversari del seu exili, el 24 de gener. A la tarda es van inaugurar les terceres Jornades Fabra amb l'assistència de la presidenta de l'Institut d'Estudis Catalans, M. Teresa Cabré; el vicerector de la Universitat Pompeu Fabra, Sergi Torner; el president de la Universitat Catalana d'Estiu, Jordi Casassas; la presidenta d’Òmnium del Vallès Oriental; el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Prada de Conflent, Esteve Turra; representants de la Casa de Conflent de Prada; l'alcalde de Sant Feliu de Codines, Pol Cabutí i regidors/es de l'Ajuntament.

A la inauguració hi van participar l'alumnat de l'Institut Manuel Carrasco i Formiguera recitant poemes i la La Juvenil de la Poncella.

Abans es va fer una recepció a l'Ajuntament i una visita a Can Viladomat, la casa on visqué Pompeu Fabra i des d'on va marxar a l'exili.

➡️ El 26 de gener la sala d'actes de la Biblioteca va acollir la presentació i taller d’iniciació a la Wiquipèdia”, amb Robert Garrigós.

➡️ El dissabte 27 de gener, el Centre Cívic La Fonteta va acollir les conferències "Es pot comunicar ciència en català? el rol de la terminologia des de Pompeu Fabra fins a l’actualitat”, a càrrec de Rosa Estopà de la UPF. També el taller “Empoderament Lingüístic: una eina per al dia a dia” a càrrec del col·lectiu l’Escambell.

➡️ Des de la Universitat Catalana d'Estiu, Gabriel Bibiloni va oferir la xerrada “Pompeu Fabra i la descastellanització del català”. I també es va comptar amb Josep Piera, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2023.

➡️ Diumenge 28 de gener es va fer una recepció institucional a Carme Forcadell, que va moderar la taula rodona “Situació del català als Països Catalans”, amb Toni Gisbert d'Acció Cultural del País Valencià, Caterina Canyelles d'Obra Cultural Balear, Marina Gay d'Òmnium Cultural i Guillem Nivet, d'Òmnium Cultural de la Catalunya Nord.

➡️ Es va fer una aproximació a càrrec de Pau Garcia a l'alcalde codinenc d'ERC afusellat el 1943, Fidel Casas Vallcorba. 

➡️ I a la tarda van continuar les conferències amb “I el cel ens va caure al damunt” d’Albert Forns amb la història de la codinenca Conxita Sans al voltant del bombardeig de 1939 a Granollers.

➡️ “Camins de la llibertat”, amb Fermí Rubiralta, de la Fundació Reeixida; i “L’exili català de 1939” amb Francesc Vilanova, historiador de la UAB, van posar punt final a les conferències, amb una cloenda de Quim Torra, que va fer un repàs a la figura i vida de Pompeu Fabra.

👏👏 Gràcies a tots els ponents, organitzadors/es i al públic que hi va assistir, i que ho heu fet possible!

Darrera actualització: 29.01.2024 | 12:05