Multitudinària festa de l'Escudella de Carnestoltes a Sant Feliu de Codines

Dimecres, 25 de febrer de 2004 a les 00:00

La història diu que l'olla dels pobres era un ritual vinculat a les activitats de carnaval i consistia originàriament, en un ranxo que la població oferia als indigents. Fa quatre anys que els encarregats d’organitzar la tradicional festa de l’escudella de Carnestoltes de Sant Feliu són els tretze membres de l'agrupació culinària local Centre Cultural Gastronòmic Sense Estovalles, juntament amb la Regidoria de Cultura i Festes de l'Ajuntament. Aquest any s'ha celebrat dimarts 24 de febrer i ha esdevingut una festa multitudinària.

A Sant Feliu de Codines, segons va registrar l'escriptor castellà Francisco de Zamora, l'escudella pels pobres ja es feia a finals del segle XVIII, i es creu que va continuar ininterropudament com a mínim més d'un segle. La tradició es va estroncar a causa de la Guerra Civil i no es va recuperar fins l’any 1979, gràcies a la iniciativa d’un grup de veïns i comerciants del Pla de l’Os, que van rescatar-la amb un marcat caràcter festiu. Així, doncs, el dimarts de carnaval és un dia en què s'apleguen molts veïns i forasters al voltant de l'espectacle que formen les olles bullint, mentre esperen amb la cassola o carmanyola a la mà. Les activitats el dimarts 24 de febrer van començar molt d’hora al matí a la plaça Josep Umbert Ventura. A les 7 es va encendre el foc i al costat de les brases tothom estava convidat a fer-se torrades i sardines fresques de la costa, regades amb un bon vi. Els alumnes de les dues escoles de primària de la població, el Bressol Jardí d’Infants El Follet i el SES Manuel Carrasco i Formiguera van visitar durant el matí l’emplaçament on es cuinava l’escudella i van estar convidats a menjar torrada amb salsitxes. Aquest any han visitat la festa de l’escudella l’escola-taller Montserrat Montero de Granollers, el CEIP de Cabra del Camp i el de Figuerola del Camp. Els alumnes de les escoles rurals de l’Alt Camp van esmorzar i dinar a la plaça i van fer una visita al Cim d’Àligues per veure el vol lliure d’aus rapinyaires i al Museu Municipal Can Xifreda de Sant Feliu. L’escudella es va fer fins a la una del migdia, quan mossèn Joan va beneir el brou. Després de la benedicció, com cada any, els cuiners van començar a omplir les olles que portaven els comensals per poder-se menjar l’escudella a casa. A la plaça es van instal·lar taules i cadires perquè la gent pogués degustar el brou al mateix lloc on es cou. Tothom que va voler participar de la festa va poder menjar a la plaça i, d'aquesta manera, s’ha seguit la tradició de menjar-se l’escudella sense estovalles, per ser coherents amb el nom de l’agrupació organitzadora. En total es van fer vuit olles de brou amb 2.114 litres d’aigua. Els ingredients utilitzats per l’elaboració de l’escudella són 28 quilos d'ossos de vedella, 9 quilos d'ossos de pernil, 18 quilos d'ossos d'espina, 24 de costella de porc, 24 de careta de porc, 24 quilos de gallina, 36 quilos de pollastre, 15 quilos de costelles de vedella, 12 de peus de porc, 100 quilos de patates, 35 de pastanagues, 22 unitats d'apits, 30 cols, 11 manats de porros, 30 quilos de botifarra negra, 25 de botifarra de perol, 3 quilos de segí, pebre, sal i oli. Una petita part de la despesa de l’elaboració de l'escudella es finança amb la venda de números per al sorteig d’un xai entre els participants en la festa. La festa de l’escudella de Carnestoltes és una de les tradicions més arrelades i consolidades de Sant Feliu i aplega cada any centenars de persones del municipi i de pobles veïns que omplen les olles de brou saborós per dinar.
Darrera actualització: 26.03.2021 | 11:40