La 2a Taula de l’Aigua se centra en com afrontar la crisi amb visió de territori

Dimarts, 26 de març de 2024 a les 13:00

Molt bona acollida a les activitats organitzades a Sant Feliu al voltant del Dia Mundial de l'Aigua, que es va celebrar el 22 de març, posant en valor l’aigua, un recurs escàs que no cau del cel.

Durant tota la setmana s'han fet diverses activitats de conscienciació i divulgació, els més petits van poder gaudir a la Biblioteca de l'Hora del conte "El Senyor Riu", un conte que vol sensibilitzar sobre cicle de l’aigua a través de la història d’un riu.

Una vintena de persones van visitar divendres els pous del Flaquer, el Fitó i la zona del dipòsit on s'està fent un sondeig, que ha arribat a la profunditat dels 450 metres per trobar aigua, per fer-hi un nou pou. La visita va anar a càrrec de l'alcalde Pol Cabutí i els tècnics de la companyia d'aigües CASSA.

Abans de la visita, l'alcalde va oferir una xerrada al Casal Municipal de la Gent Gran sobre la situació d'abastament d'aigua a Sant Feliu, on es van detallar les captacions d'aigua existents, les que estan en actiu i les que ja estan seques en terrenys municipals i també privats. També va explicar les accions fetes fins ara, la necessitat de portar aigua amb camions cisterna (aquests darrers mesos una mitjana de 10 camions/dia), la disminució de recurs de les captacions i la necessitat de recuperar pous o fer-ne de nous. En aquest sentit es segueix treballant en el nou pou del Flaquer i la rehabilitació del Pou del Golf. La jornada de portes obertes va permetre acostar a la ciutadania l'estat de les instal·lacions d'abastament d'aigua i recuperar aquest coneixement i compartir-lo.

La 2a Taula de l'Aigua, un espai de participació i comunicació d'iniciativa municipal, va comptar amb diverses ponències sobre la complexa realitat hidrogeològica del territori a càrrec de Jordi Espuny i Francesc Beni, hidrogeòlegs, i Laia Soler, tècnica de la gerència dels Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, en una taula moderada pel geòleg, Jesús Carner.

Gallifa, Sant Quirze Safaja i Sant Feliu de Codines són municipis que comparteixen la mateixa problemàtica d'obtenció de l'aigua en un terreny rocós i complex, i que s'han d'abastir amb camions cisterna en una situació d'emergència.

La gestió de la sequera des dels ajuntaments de Gallifa, Sant Quirze Safaja i Sant Feliu va centrar la segona part de la taula de l'aigua amb la participació dels alcaldes i alcaldessa, que van explicar la gestió municipal de la crisi de l'aigua, els diners invertits en les solucions a curt i mitjà termini, els consums d'aigua segons cada realitat municipal i la detecció dels consums excessius, les ordenances que preveuen sancions, els projectes de millora de les xarxes, la cerca de noves captacions d'aigua, la solució a llarg termini de connexió a la xarxa d'ATL...

Un espai de posada en comú d'experiències i bones pràctiques per part dels tres municipis, on el públic va poder fer totes les preguntes als tècnics, alcaldes i alcaldessa.
I dissabte un escape room especial acció climàtica amb molt bona resposta per part de les famílies, unes 40 persones hi van participar!

Gràcies a tots/es que heu participat a les activitats emmarcades en el Dia Mundial de l'Aigua!

Darrera actualització: 26.03.2024 | 13:57