Escudella de Carnestoltes

Dimarts, 13 de febrer de 2024 de 00.00 h a 16.00 h

La història diu que l’olla dels pobres era un ritual vinculat a les activitats de carnestoltes i consistia originàriament, en un ranxo que la població oferia als indigents. 

A Sant Feliu de Codines, l’escudella pels pobres ja es feia a finals del segle XVIII, i es creu que va continuar ininterrompudament com a mínim més d’un segle. La tradició es va estroncar a causa de la Guerra Civil i no es va recuperar fins l’any 1979, gràcies a la iniciativa d’un grup de veïns i comerciants del Pla de l’Os, que van rescatar-la amb un marcat caràcter festiu, de manera que el dimarts de carnestoltes és un dia en què s’apleguen molts veïnes i visitants al voltant de l‘espectacle que formen les olles bullint, mentre esperen amb la cassola o el plat a la mà.

Actualment són els Amics de l'Escudella qui s’encarreguen d’organitzar aquesta festa tan tradicional.

Les activitats el dimarts 13 de febrer començaran molt d’hora al matí a la plaça Josep Umbert Ventura. A les 7 s’encendrà el foc i els alumnes dels centres educatius visitaran durant el matí la plaça del poble on es cuinarà l’escudella i seran convidats a esmorzar.

L’escudella es farà fins a la una del migdia i, després de la benedicció, es repartirà. Es farà una olla d'escudella vegeteriana!

A la plaça també s’instal·laran taules parades perquè la gent pugui degustar el brou al mateix lloc on es cou. Només cal que tothom qui vulgui participar de la festa porti un plat soper i una cullera. 

La festa de l’escudella de Carnestoltes és una de les tradicions més arrelades i consolidades de Sant Feliu i aplega cada any centenars de persones del municipi i de pobles veïns que omplen les olles de brou saborós per dinar.

 

13 DE FEBRER, DIA MUNDIAL DE LA RÀDIO

El 13 de febrer es celebra el Dia Mundial de la Ràdio i Ona Codinenca farà un programa especial des de la plaça Josep Umbert de Sant Feliu, on es fa l'escudella. A www.onacodinenca.cat o al 107.2 FM.

El programa Territori 17 s'emetrà en directe des de Sant Feliu. És un magazine matinal que acosta l'actualitat del nostre territori i de les comarques veïnes. El Vallès Oriental, el Moianès, Osona i el Ripollès són quatre comarques amb realitats pròpies però també amb punts comuns de connexió. El programa combina les notícies d’actualitat amb la tertúlia i amb altres seccions com la de cuina, llibres, esport, educació i emprenedoria, entre d’altres. El magazine és un producte d’El9FM, Ràdio Televisió Cardedeu, La Veu de Sant Joan i Ona Codinenca amb La Xarxa.

Darrera actualització: 13.02.2024 | 09:16