Presentació del llibre "Història d'un Gaudí ocult. L'estendard de l'Orfeó Feliuà"

Dijous, 2 de novembre de 2023 a les 13:00

Es presenta el divendres 10 de novembre a les 19.00h a la sala d'actes del Centre Cívic. És el treball de recerca que culmina les investigacions que ha anat fent el Museu Municipal Can Xifreda sobre l'estendard de l'Orfeó Feliuà.

El llibre "Història d'un Gaudí ocult. L'estendard de l'Orfeó Feliuà" és editat per la Universitat de Barcelona dins dels Quaderns d’Art i Natura del GRACMON, a càrrec dels seus autors Teresa-M. Sala i Xavier Jové.

És un acte organitzat pel Museu Municipal Can Xifreda amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Feliu de Codines. 

L'obra també es presentarà a Barcelona, a la llibreria Ona, C/ Pau Claris, núm. 94, el dilluns 13 de novembre a les 19.00h.

 

L’estendard de l’Orfeó Feliuà és una obra única, de singular bellesa, que fou creada a principis del segle XX com a insígnia d’un dels cors de la població de Sant Feliu de Codines.

Si en l’àmbit de les arts decoratives establir l’autoria dels objectes acostuma a ser difícil, la vida atzarosa d’aquest artefacte ho feu del tot impossible durant dècades, perquè quedà arraconat i no s’arribà a utilitzar mai. La plaqueta metàl·lica del revers de l’ensenya, amb la marca de la casa Hoyos, Esteva i Cia., ha estat clau a l’hora de determinar que es tractava d’una peça original d’Antoni Gaudí, autor que hi deixà la seva empremta artística dotant-la d’un ric llenguatge simbòlic, unes formes de base orgànica, una gran diversitat de materials i una dimensió corpòria sorprenent, amb volums capriciosos.

Aquest llibre recompon el procés creatiu de l’obra - des de la concepció i el disseny de l’arquitecte, fins a l’execució formal al taller del seu col·laborador habitual, Claudi Hoyos -, desxifra el significat dels símbols gaudinians i, amb la col·laboració de Francesc Garriga, explica el complex itinerari històric de l’únic dels quatre estendards dissenyats per Antoni Gaudí que ha perdurat en el temps.

Darrera actualització: 02.11.2023 | 14:07