17 de maig: Dia internacional contra la LGTBIfòbia

Dimecres, 17 de maig de 2023 a les 14:10

En el marc del Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia, que se celebra avui, el Govern ha desplegat un nou servei d’assessorament jurídic per a víctimes de delictes d’LGBTI-fòbia, que donarà suport als processos de denúncia de situacions que constitueixin una infracció penal. Es tracta d’un servei d’acompanyament especialitzat, que es vehicularà a través de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI (Xarxa SAI LGBTI), amb 114 punts arreu de Catalunya.

El nou servei posa el focus en la protecció i atenció de les víctimes d’LGBTI-fòbia davant de situacions de violència i delictes d’odi. Entre altres, oferirà acompanyament en el moment d’interposar una denúncia per discriminació per orientació sexual o identitat de gènere, tant si és davant dels Mossos d'Esquadra com de la policia local o els jutjats de guàrdia. També proporcionarà assessorament per a la formalització de mesures cautelars, com les ordres d´allunyament, i per sol·licitar justícia gratuïta. Les víctimes podran comptar amb aquest acompanyament especialitzat durant tot el procediment judicial.

L’LGBTI-fòbia es pot expressar de diferents maneres. En alguns casos, les discriminacions i violències són actes constitutius de delicte, i han de denunciar-se per la via penal. És per reforçar el suport a aquestes situacions que s’ha impulsat el nou servei d’assessorament jurídic. Quan l’expressió de l’LGBTI-fòbia no té recorregut per la via penal, és possible que constitueixi una infracció administrativa regulada per llei (entre altres, per la Llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, o per la Llei 19/2020 d'igualtat de tracte i no-discriminació). En aquests casos, la població pot dirigir-se tant a la Xarxa SAI LGBTI com a l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-discriminació.

 

Darrera actualització: 17.05.2023 | 14:12