Avís de la Generalitat de Catalunya sobre una plaga de l’insecte “Bernat Marbrejat”

Dimarts, 9 de novembre de 2021 a les 10:30

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya ens ha informat que hi ha una plaga de l’insecte “Bernat Marbrejat” (Halyomorpha halys).
Detectat per primera vegada a Europa l’any 2007 a Suïssa, s’ha anat propagant pel territori europeu. A Catalunya es va detectar a Girona l’any 2016.

Es tracta d’un bernat o xinxa exòtic procedent de l’Àsia. El nom comú es refereix a la seva coloració dorsal generalment marronosa i marbrejada, amb una puntuació densa. Es distingeix d’altres bernats autòctons per disposar d’unes bandes blanques que té a les antenes.
S’alimenta de plantes dels parcs i jardins i de cultius agrícoles (fruiters, avellaner, blat de moro, horta...). Tot i que a Catalunya no s'ha detectat en cultius, a altres països com EUA i Itàlia s’han registrat greus pèrdues econòmiques per les seves afectacions en l’agricultura. Creiem, per tant, que és molt important que es controli en parcs i jardins per evitar que augmentin molt les poblacions i es desplacin cap els nostres cultius agrícoles.

El principal problema per a la ciutadania és que el "Bernat Marbrejat" té la particularitat d’hivernar dins les construccions: cases, altres edificis.... i els vehicles. Tot i que no produeix picadura a les persones ni els animals, ni els transmet malalties, resulta molt molest i comporta una certa alarma. Cal conèixer que si es detecten dins les cases no és recomanable aplicar insecticides per la poca eficàcia d’aquests tractaments. La millor opció per reduir la seva presència és aspirar-los i submergir-los en aigua.

Darrera actualització: 09.11.2021 | 10:43