L'escudella de Carnestoltes a Sant Feliu de Codines
La plaça Josep Umbert Ventura ha acollit el 28 de febrer la Festa de l'Escudella de Carnestoltes, organitzada pel Centre Cultural Gastronòmic Sense Estovalles i els seus col·laboradors.
La festa de l’escudella de Carnestoltes és una de les tradicions més arrelades i consolidades de Sant Feliu i aplega cada any centenars de persones del municipi i de pobles veïns que omplen les olles de brou saborós per dinar.
La història diu que l’olla dels pobres era un ritual vinculat a les activitats de carnaval i consistia originà riament, en un ranxo que la població oferia als indigents.
A Sant Feliu de Codines, l’escudella pels pobres ja es feia a finals del segle XVIII, i es creu que va continuar ininterropudament com a mÃnim més d’un segle. La tradició es va estroncar a causa de la Guerra Civil i no es va recuperar fins l’any 1979, grà cies a la iniciativa d’un grup de veïns i comerciants del Pla de l’Os, que van rescatar-la amb un marcat carà cter festiu, de manera que el dimarts de carnaval és un dia en què s’apleguen molts veïns i forasters al voltant de l‘espectacle que formen les olles bullint, mentre esperen amb la cassola o el plat a la mà .
Actualment és el Centre Cultural Gastronòmic Sense Estovalles, agrupació culinà ria local, qui s’encarrega d’organitzar la tradicional festa de l’escudella, amb el suport del seus col·laboradors.
Â
-
90 quilos de mandonguilles
-
30 quilos d’arròs
-
50 quilos de fideus
-
28 quilos d’ossos de vedella
-
12 quilos d’ossos de pernil
-
18 quilos d’ossos d’espina
-
30 quilos de costella de porc
-
27 quilos de careta de porc
-
35 quilos de gallina
-
45 quilos de pollastre
-
18 quilos de costella de vedella
-
15 quilos de peus de porc
-
100 quilos de patates
-
35 quilos de pastanagues
-
22 unitats d’à pits
-
35 cols
-
14 manats de porros
-
60 quilos de carbassa
-
35 quilos de botifarra negre
-
30 de botifarra del perol
-
3 quilos de segÃ
-
24 quilos de cigrons
-
24 quilos de mongetes
Â