El Departament de Territori preveu l’aprovació definitiva del projecte en les properes setmanes i impulsar posteriorment la licitació de les obres. L’actuació comporta la construcció d’una nova via de 4 km que permetrà alliberar de trànsit de pas el nucli urbà.
El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) va publicar el 20 de maig la declaració d’impacte ambiental (DIA) de la variant de la C-59 amb caràcter favorable per a l'alternativa 2, tot aplicant un conjunt de mesures d’integració ambiental.
El projecte inclou el traçat d’una variant de la C-59 de 4 quilòmetres, per l’oest del nucli urbà de Sant Feliu de Codines, que permeti alliberar de trànsit de pas l’actual travessera. En la major part del recorregut, la secció de la carretera és de dos carrils més un tercer carril en sentit Moià per a facilitar els avançaments en els trams amb més pendent. En la part amb menys pendent, la secció tindrà un carril per sentit. Les obres comportaran una inversió estimada en 42 MEUR.
Per afavorir la seguretat viària i evitar els xocs frontals, la variant compta amb un separador de fluxos entre els dos sentits de la circulació, format per un zebrejat central i elements de abalisament. Cal remarcar com a elements constructius un viaducte de 515 metres de longitud per a superar el sot de l’Ullar i un fals túnel de 120 metres de longitud a la zona de Can Bosc que podrà fer les funcions de pas de fauna i connector ecològic. El projecte inclou la construcció de tres rotondes a nivell per a connectar amb la vialitat de l’entorn (carreteres de Gallifa i de Centelles), a més de la reposició de camins que donen accessos a propietats adjacents. Amb la rotonda de la carretera de Gallifa, també es generarà un nou accés a Sant Feliu de Codines des de la nova variant.
Mesures d’integració ambiental Com a mesures d’integració, a més de les actuacions de revegetació i reforestació a desmunts i terraplens, es proposen treballs de restauració fluvial, focalitzats en la millora d’hàbitats fluvials (erradicació d’espècies invasores, estabilització de marges, revegetacions o eliminació de rescloses, entre d’altres). Aquestes actuacions es materialitzaran mitjançant un programa de mesures compensatòries on es restaurà una superfície equivalent al triple de l’afectada per les obres.
Pel que fa a la connectivitat, a banda de la construcció del fals túnel del Serrat de les Moles, es preveu l’adequació de les diferents obres de fàbrica i drenatge com a passos aptes per a la fauna i també l’execució d’estructures de desfragmentació fora de l’àmbit del projecte destinades a millorar la connectivitat ecològica en zones properes a l’àmbit i vinculades a la carretera C-59.
Finalment, la DIA estableix fer el seguiment dels nivells sonors als sectors de Cases del Coll d’en Quer, Cases Solanes i Casa el Corema-Nord, per a comprovar que no se superin els valors límits establerts a la normativa.