“Recuperem el coneixement sobre l’aigua” a la 1a Taula de l’aigua

Divendres, 19 de gener de 2024 a les 10:30

La 1a Taula de l’aigua, celebrada a Sant Feliu el 12 de gener, va apropar a la ciutadania la situació d’abastament d’aigua al municipi i el pla d’accions previstes que es portaran a terme a causa de la sequera, com ara l’execució d’un nou pou al Flaquer III per garantir el subministrament ja que les captacions existents són insuficients, estan a la baixa i no es recuperen.

Des de l’estiu, Sant Feliu de Codines viu una situació crítica d’abastament d’aigua i calen aportacions externes amb camions cisterna per cobrir la demanda, amb una mitjana de 10 camions que descarreguen 280 m3 diàriament. Del juliol al desembre s’han necessitat un total de 625 camions que han portat 17.511 m³ d’aigua.
L’alcalde Pol Cabutí diu que cal explorar noves captacions per prescindir dels camions cisterna que són una solució provisional d’emergència. “Reduir el consum, millorar l’eficiència de la xarxa per no perdre aigua i aconseguir noves captacions” són els objectius que l’alcalde va exposar a la Taula de l’aigua, un nou espai de participació i comunicació per recuperar el coneixement sobre l’aigua com a recurs necessari per viure.

Cada trimestre s’organitzarà una Taula de l’aigua per compartir bones pràctiques de veïnes i veïns, coneixements d’experts i tècnics i experiències d’altres municipis, i informar puntualment de la situació d’abastament d’aigua, compartint el coneixement al voltant de l’aigua, les captacions existents, l’estat de les infraestructures, els projectes que es desenvoluparan i tot el que faci referència a aquest recurs. Per tant, us animem a participar-hi i compartir els vostres coneixements.

 

La connexió a la xarxa d’Aigües Ter-Llobregat (ATL), la solució a llarg termini
L’acte de divendres va comptar amb l’assistència del director de la xarxa d’Aigua Ter-Llobregat (ATL), David Vila, que va veure amb bons ulls la connexió a la xarxa d’Aigües Ter-Llobregat com a solució a llarg termini, ja que el projecte implica uns tràmits administratius complexos que es materialitzarien com a mínim en un termini de quatre anys.
L’Ajuntament sol·licitarà a l’Agència Catalana de l’Aigua la connexió a la xarxa de l’ATL per garantir l’abastament a llarg termini, prèvia aprovació al Ple municipal, tal com preveia el Pla Director del Servei Municipal d’Aigües aprovat el 2006.

A curt i mitjà termini es busquen noves captacions d’aigua i cal reduir el consum i millorar l’eficiència de la xarxa. En aquest sentit, l’empresa CASSA que gestiona el servei, va exposar detalladament les actuacions realitzades per l’equip d’operacions com ara les jornades de recerca de fuites amb elements acústics, els projectes de nova sectorització de la xarxa i l’estudi de regulación de pressions nocturnes quan ho hi ha consum. Durant el 2023 s’han realitzat 198 inspeccions d’avaries i 163 reparacions en xarxa i actuacions per augmentar la captació. El mes de febrer començaran els treballs del sondeig del nou pou.

Un centenar de persones va assistir a la 1a Taula de l’aigua en què també es va parlar de la nova tarifa de l’aigua per promoure un consum responsable en un estat d’excepcionalitat de la sequera però amb un escenari d’emergència, sobretot aquells consums que són excessius i a qui repercutirà més la pujada de la factura.

 

S’ajusten els trams de la tarifa per tal de no perjudicar els que consumeixen menys i que l’augment repercuteixi en els consums més elevats 
Les tarifes de l’aigua estan congelades des del 2016. Amb el nou escenari es crearan nous trams de facturació per controlar els consum excessius i el malbaratament. Aquest nou model repercutirà el gruix de l’augment de tarifa en els trams de consum més alts.

TARIFA: DOMÈSTIC I COMERCIAL

ABANS 

ARA

TRAM

 PREU

TRAM

 PREU

0-45 m³/trim

0,4600 €/m³

0-18 m³/trim

0,4600 €/m³

45-90 m³/trim

0,7510 €/m³

18-27 m³/trim

0,7998 €/m³

90-135 m³/trim

1,3830 €/m³

28-45 m³/trim

1,4729 €/m³

>135 m³/trim

2,2930 €/m³

> 45 m³/trim

2,4420 €/m³

Les tarifes pels usos domèstic i comercial tindran la mateixa estructura i preus i es congela el preu del primer tram, que es limita a 18 m³/trimestre (6 m³ al mes).

Per habitatges on hi viuen més de 3 persones, es pot sol·licitar una apliació del tram amb 9 m³/persona·trimestre (3 m³/persona·mes).

El consum domèstic mitjà del municipi ara mateix és de 20 m³/trimestre. SI agafem aquest cas d’exemple, la factura actual és de 57,74 euros i amb la nova proposta passaria a ser de 60,90 euros.

 

TARIFA: INDUSTRIAL

ABANS

ARA

TRAM

 

TRAM

 

únic

0,4600 €/m³

0-100 m³/trim

0,5465 €/m³

 

 

>100 m³/trim

0,8198 €/m³

En els usos industrials, que fins ara hi havia un únic tram sense límit i a un preu mínim, s’ha creat un primer tram que assumeix un augment del 18,8 % en la quota variable. Com a novetat, s’ha creat un segon bloc a partir dels 100 m³/trimestre amb un preu més alt.

Aquesta proposta de nova tarifa de l’aigua es portarà a aprovació en el Ple Municipal de gener del 2024. Un cop aprovada es comunicarà per escrit a tots els usuaris.

 

L'acte va ser retransmès en directe per Ona Codinenca al 107.2 FM i www.onacodinenca.cat 

La informació diària sobre l’aigua a www.santfeliudecodines.cat/temes/aigua

L'aigua és un recurs escàs i no cau del cel. Treballem pels consums sostenibles!

Darrera actualització: 19.01.2024 | 11:42