Dia Mundial de l'Eficiència Energètica

Divendres, 5 de març de 2021 a les 00:00

El dia 5 de març se celebra el Dia Mundial de l’Eficiència Energètica, una bona ocasió per conscienciar i sensibilitzar a la ciutadania i les empreses consumidores d’energia del seu paper clau per aconseguir un model energètic net, distribuït i democràtic. Davant l'emergència climàtica declarada a Catalunya, cal posicionar-nos clarament a favor d’una transició energètica cap a un model energètic 100% renovable a l’horitzó 2050. Per assolir aquest objectiu, la participació i coresponsabilitat de la societat és imprescindible.

El 5 de març se celebra el Dia Mundial de l'Eficiència Energètica, amb la finalitat de reflexionar, així com crear consciència de la importància de l'ús racional de l'energia per al propi de bé de la raça humana, ja que, en cas de continuar el seu malbaratament, això portaria conseqüències irreparables per al planeta sencer.

Origen del Dia Mundial de l'Eficiència Energètica
Tot comença en l'any 1998, en una Conferència Internacional celebrada a Àustria on es va acordar crear un dia que fos emblemàtic per al món, de la importància de tenir cura i fer un ús conscient i responsable de l'energia, que és vital per a la vida.
En aquesta trobada es va debatre sobre crear estratègies per ampliar la diversificació energètica a través d'altres fonts com les energies renovables i la reducció dels combustibles fòssils.

Què és l'eficiència energètica?
Tenir clar aquest concepte, és fonamental, perquè les persones entenguin de què va tot això. L'eficiència energètica no té res a veure amb el que molta gent s'imagina, és a dir, deixar de seguir vivint una vida plena de confort. Tot el contrari, el que es busca és millorar la qualitat de vida, però sense perjudicar els recursos i l'energia que és tan necessària per al diari viure.
En aquest sentit, l'important és optimitzar en la mesura del possible l'energia a través d'altres fonts molt més sostenibles, com, per exemple, les energies renovables, introduir la pràctica del reciclatge, fer servir fonts d'energia neta, utilitzar l'energia solar i eòlica, per coadjuvar a potenciar l'eficiència energètica a escala planetària.

La nostra petita aportació a la planeta, farà la diferència
Sí de manera conscient i responsable comencem avui mateix amb el nostre granet de sorra, perquè cada dia hi hagi una major eficiència energètica, el planeta serà un lloc millor per a tothom. Pots posar en pràctica aquests senzills consells, que faran la gran diferència.

  • Fes servir bombetes de baix consum (LED), consumeixen menys energia.
  • Evita deixar els llums encesos, si no li estàs donant ús.
  • Assegura't de no deixar els carregadors dels telèfons mòbils a l'endoll.
  • Renta i planxa la roba, si és possible d'una sola vegada i així estalviaràs més energia.
  • Apagar tots aquells equips que no estiguis usant, ordinadors, televisors, etc.
  • Aprofitar el màxim la llum natural en les nostres activitats diàries i així evitar l'ús desmesurat de la llum artificial.
  • Disminuir l'ús dels nostres vehicles i optar per altres mitjans de transport.

Com celebrar el Dia Mundial de l'Eficiència Energètica?
Una bona manera de celebrar el Dia Mundial de l'Eficiència Energètica és començar canviant la nostra visió de l'única llar que tenim per viure i que no és altre que el nostre meravellós planeta Terra.
Pensar que el nostre futur i el dels éssers que estimem depèn de la manera com cuidem els nostres recursos avui. Afortunadament, encara hi ha maneres de canviar el destí de la humanitat, però això dependrà dels canvis que fem avui.

Per commemorar una data tan rellevant comença per fer del teu habitatge un lloc sostenible, és a dir, reduint al mínim el consum energètic.
Dins de les mesures que per exemple pots aportar, és regular el termòmetre de l'aigua calenta que fas servir per banyar-te, estalvia més energia usant més el ventilador, en lloc de l'aire condicionat. Hi ha moltes maneres d'estalviar energia.

Anima't des d'avui a ser part del canvi, el nostre estimat planeta Terra t'ho agrairà!

Darrera actualització: 29.03.2021 | 10:26