Mural d'Eugeni Xammar al Carrer Fonteta

L’any 2015, l’Òmnium Cultural Vallès Nord – Cingles de Bertí va triar Sant Feliu per fer-hi un mural pictòric en defensa del dret a la llibertat d’opinió i d’expressió.

El mural, que es troba al carrer Fonteta, a la baixada cap al Centre Cívic, està dedicat al gran periodista català Eugeni Xammar i Puigventós, personatge proper al Vallès Oriental. Xammar, republicà i demòcrata, va fer de corresponsal de mitjans catalans a Europa durant la Primera i la Segona Guerra Mundial. A la seva estada a Berlín, va narrar la situació d’Alemanya després de la Primera Guerra Mundial, cròniques que permeten entendre l’arribada i el triomf del nazisme i retraten una Europa en descomposició.

L’elecció de la temàtica del mural va ser motivada, d’una banda, per la proximitat amb la celebració, l’any anterior, de l’any Xammar i, d’altra banda, per una voluntat de protesta contra el perill sota el qual es troben els drets i llibertats en la nostra època.

El mural mostra una retrat d’Eugeni Xammar al costat del text de l’article 19 del la Declaració Universal dels Drets Humans de l’ONU: “Tota persona té dret a la llibertat d’opinió i d’expressió”.

Els dissenyadors i autors d’aquesta pintura són els artistes gràfics Carles Azcón i Pere Piquer, que van realitzar l’obra a la vista dels vianants, de manera que va esdevenir també un acció d’art en viu al carrer, oberta a la participació de tot aquell que s’hi acostés.

C/ Fonteta - 08182 Sant Feliu de Codines - Barcelona (Catalunya)
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 30.03.2021 | 10:03