Escudella de Carnestoltes

Dimecres, 3 de febrer de 2016 a les 00:00

La història diu que l’olla dels pobres era un ritual vinculat a les activitats de carnaval i consistia originàriament, en un ranxo que la població oferia als indigents.
A Sant Feliu de Codines, l’escudella pels pobres ja es feia a finals del segle XVIII, i es creu que va continuar ininterropudament com a mínim més d’un segle. La tradició es va estroncar a causa de la Guerra Civil i no es va recuperar fins l’any 1979, gràcies a la iniciativa d’un grup de veïns i comerciants del Pla de l’Os, que van rescatar-la amb un marcat caràcter festiu, de manera que el dimarts de carnaval és un dia en què s’apleguen molts veïns i forasters al voltant de l‘espectacle que formen les olles bullint, mentre esperen amb la cassola o el plat a la mà..

Actualment és el Centre Cultural Gastronòmic Sense Estovalles, agrupació culinària local, qui s’encarrega d’organitzar la tradicional festa de l’escudella.

Les activitats el dimarts 9 de febrer començaran molt d’hora al matí a la plaça Josep Umbert Ventura. A les 7 s’encendrà el foc i al costat de les brases tothom està convidat a fer-se torrades. Els alumnes de les dues escoles de primària de la població, i l’institut Manuel Carrasco i Formiguera visitaran durant el matí la plaça del poble on es cuinarà l’escudella i seran convidats a menjar torrades.

L’escudella es farà fins a la una del migdia, quan el mossèn beneirà el brou. Després de la benedicció, com cada any, s’ompliran les olles que portin els assistents per menjar-se l’escudella a casa.

A la plaça també s’instal·laran taules perquè la gent pugui degustar el brou al mateix lloc on es cou. Només cal que tothom qui vulgui participar de la festa porti un plat soper i una cullera. D’aquesta manera s’ha arribat a la tradició de menjar-se l’escudella sense estovalles, per ser coherents amb el nom de l’agrupació organitzadora.
La festa de l’escudella de Carnestoltes és una de les tradicions més arrelades i consolidades de Sant Feliu i aplega cada any centenars de persones del municipi i de pobles veïns que omplen les olles de brou saborós per dinar.

Menjada popular d’escudella Sense Estovalles
Dia: Dimarts 9 de febrer de 2016
Lloc: Plaça Josep Umbert Ventura de Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental)

Darrera actualització: 26.03.2021 | 12:29