Parc Usart

El Parc Usart està situat a 1 quilòmetre de Sant Feliu de Codines, a la carretera de Sant Miquel del Fai, en direcció a l’Espai Natural. El Parc va ser inaugurat a principis de segle. Rep el nom del seu fundador, Nicolau Usart Furriol, i té dues construccions ideades per Antoni Gaudí.

Hi ha un mirador amb vistes a la Vall del Tenes i al Vallès Oriental, bancs per descansar i zones d’esbarjo i jocs infantils. És el punt de partida de moltes excursions. Es pot anar amb bicicleta i passejar.

Del passat al present:

El Parc Usart fou inaugurat el dia 1 d’abril del 1918 sota l’impuls i el finançament de Nicolau Usart, industrial del poble establert a la capital de Catalunya. Va ser durant la celebració de la festa de la “Llar, de l’Arbre i de la Flor“.

A les primeries del segle XX, molta gent de Barcelona i altres zones urbanes venien a Sant Feliu de Codines a estiuejar o a fer salut, en ser el nostre clima més sec i menys calorós a l’estiu que la majoria de viles dels voltants de la ciutat, i com no, del Vallès. Aquí molta gent es va guarir de les seves afeccions pulmonars, i degut a la proximitat amb la ciutat, afegit als nostres meravellosos paratges naturals, fonts i parcs, moltes famílies benestants de Barcelona van anar establit-s’hi, formant una gran "colònia" de persones desitjoses de gaudir d’una sèrie de serveis associats a l’estiueig, com el passeig, els esports, el lleure i la cultura. I anar a berenar o a gaudir de la natura al Parc Usart era un plaer indefugible.

Llavors s’arribava al Parc Usart pel camí de Sant Miquel del Fai, que no estava asfaltat com ara la carretera, i el trànsit de vehicles pràcticament no existia.

Durant molts anys tot es va mantenir igual, però a mitjans del segle XX es va pavimentar el camí de Sant Miquel del Fai, el que va popularitzar les excursions a aquest monestir del segle benedictí, construït el segle X. A partir de llavors la nova carretera ja va començar a ser un pas obert pels vehicles cap als Cingles de Bertí, i tota aquesta zona natural tant feréstega i original.

El 1983, i amb l’esclat dels nous temps democràtics, el parc Usart es va reformar i es van consolidar les antigues edificacions.

Ja a la dècada dels 90, els nois i noies d’un camp internacional de treball del SCI van millorar l’entrada, amb noves jardineres de planta autòctona, i als primers anys d’aquest segle s'hi ha millorat el pas central i més cap aquí s'hi han posat jocs infantils.

El 9 de febrer de 2011 es va inaugurar el nou Camí de vianants fins al Parc Usart. Cada dia hi ha més gent gran al municipi o parelles joves amb nens petits que fan del seu passeig per una de les poques zones planes del municipi el seu gaudi favorit, que sumat a les vistes que des del camí hi ha, ja no feia gaire segur el pas de vianants per la carretera, i ara, amb aquesta obra tots i totes podrem gaudir d’ara en endavant d’un passeig tranquil, amb unes vistes encantadores i amb un Parc Usart que ens espera impassible al pas del temps. Amb els seus bancs, la seva font i la seva original estructura en plena natura. Als cingles de Bertí, a 1Km del poble, a un pas de totes les coses que passejant ens podem explicar, aprendre i ensenyar. 

Ctra. de Sant Miquel del Fai, a 1 km del nucli de Sant Feliu - 08182 Sant Feliu de Codines - Barcelona
Nom de contacte: Ajuntament de Sant Feliu de Codines
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 08.02.2021 | 12:25