Sant Sadurní - L’Era de les Cases

Itinerari: Sant Feliu de Codines - Sant Sadurní de Gallifa - L'Era de les Cases - Sant Feliu de Codines

Descripció: Deixarem el cotxe a Sant Feliu de Codines, al davant del Centre Cívic La Fonteta. Iniciem la caminada en direcció a Can Bosc (és important fixar-se en la primera part del recorregut, fins una mica més amunt del golf, ja que és el mateix que farem de tornada) pels carrers: Anselm Clavé, travessarem el carrer Rector Tomàs Vila, pujarem pel carrer Esquirol, girarem a l'esquerra pel carrer de Can Bosc i continuarem pels carrers de Sant Climent i de l'Era Nova.

A partir d'aquí s'acaben les cases del poble, travessem el Torrent de Can Bosc al girar a l'esquerra i pocs metres després del revolt, agafarem un corriol a la dreta, que ens anirà enfilant sobre el poble. Al cap de poca estona, arribem al costat d'una casa gran que deixarem a l'esquerra i, per una pista més ampla, ens dirigim fins uns plans on trobarem una pista que puja per l'esquerra, seguirem aquesta pista fins arribar a un creuament, on agafarem la pista del mig, deixant la de la dreta i la de l'esquerra.

Continuem aquesta pista, que de moment és planera, i en el moment que comença a pujar, en trobem una que tira cap a la dreta i que deixarem. Quan la pista que seguim fa un revolt pronunciat a la dreta, el deixem i continuem per un corriol, d'uns 100 metres de llarg, que passa entre pins i alzines fins que anem a parar a una pista més ampla (en aquest punt ens trobem sota el camp de golf, del que podrem veure el filat que el delimita) per la que continuarem cap a l'esquerra. Arribem a un creuament i continuem recte.

A partir d'aquí, i després de caminar uns 200 o 300 metres, hem d'estar molt atens per trobar un camí, a l'esquerra, que passa pel mig d'unes mates d'esbarzers (un bon bastó ens facilitarà el pas per no punxar-nos). Aquest camí fa baixada fins creuar una riera normalment seca. A partir d'aquest punt, el corriol és més net i després d'una estona s'eixampla, fins a confluir al mig d'un revolt d'una altra pista que puja de Can Déu.

Continuem cap a la dreta, de pujada, per aquesta nova pista fins que fa una paella cap a la dreta, aquí l'abandonarem per seguir una altra pista que surt a l'esquerra en direcció a la muntanya de Sant Sadurní. El Serrat de la Galaieta ens queda a sobre i a la dreta. Aquesta pista, que al cap de poc s'estreny i es converteix en camí, va planejant per la falda de la muntanya, passant per sota el, ja mencionat, Serrat de la Galaieta (creuarem per sota uns cables d'alta tensió) i el Serrat del Berenguer.

Durant una bona estona i mentre fem camí, podrem gaudir, al nostre davant i a l'esquerra, d'unes vistes excepcionals de la muntanya de Sant Sadurní i les valls de Gallifa (la carretera que porta al petit poble de Gallifa, la podrem veure a l'esquerra i a sota nostre). També podrem observar al fons i a l'esquerra la muntanya de Sant Llorenç. Després de caminar una bona estona resseguint la muntanya, ens trobarem el torrent i el camí que baixen del Collet de les Termes, en aquest punt girarem a l'esquerra i avall. Continuarem avall fins a trobar-nos un camí que puja de la Casa de La Roca, girarem a la dreta i després de creuar el torrent de les Pujades, iniciarem l'ascens pel camí dels Feliuans. En aquests primers metres de pujada, tindrem dues opcions:

- 1a opció: Pujar a l'esquerra per un corriol força costerut i no massa net cap al Salt de la Guineu (cap a la meitat de la pujada i a l'alçada del Pla d'en Panarra, es pot anar a la dreta, per un camí planer, fins a trobar el Camí dels Feliuans). Abans de salvar l'última cinglera, s'arriba a una pista ampla que s'ha de seguir cap a l'esquerra fins trobar, després de caminar uns 300 o 400 m, un corriol a la dreta, que ens portarà al cim de Sant Sadurní a 950 metres.

- 2a opció: Continuar per aquest camí, el dels Feliuans, que és més llarg i suau, però amb forts xaragalls. Cap a la meitat de la pujada, ens trobarem un creuament cap a la dreta i amb més pendent (si no ha desaparegut, hi ha un rètol sobre fusta que diu camí dels Feliuans), per on haurem de continuar (el camí que deixem de front és el que comentàvem en el paràgraf anterior que permet pujar pel Salt de la Guineu).

Al cap d'una estona, en un revolt del camí, deixem a la dreta el corriol de la cova de l'Endal. Passarem pel Collet de Sant Sadurní i des d'aquí, deixant la pista de l'esquerra, agafarem el corriol que puja recte cap al cim de Sant Sadurní a 950 metres.

Des del cim, en el que hi ha dos miradors, tindrem una gran panoràmica de muntanyes, boscos i pobles fins al mar. Des del mirador del Salt de la Guineu (situat a l'est), hi ha una pedra sobre una barra de ferro (posada pel Centre Excursionista de Sant Feliu de Codines), podrem observar el Montseny, la masia de la Roca i més a la dreta Sant Feliu de Codines, El Vallès Oriental, i al fons la Cadena Litoral i darrera el mar. A l'esquerra d'aquest mirador, si ens desplacem uns 20 metres, en trobarem un altre, de petit, que permet veure, en un dia clar, Moià i al fons el Prepirineu (Port del Comte, Tossa d'Alp) i el Pirineu (Puigmal i la zona de Núria).

Des del mirador que dóna al sud, podrem observar des del Montseny, a l'esquerra, fins Sant Llorenç del Munt i les puntes de Montserrat que surten pel darrera, a la dreta. Entremig, els dos Vallès, Collserola i al fons, el mar.

També podrem veure l'Ermita romànica que dóna nom a aquest indret i que té adossat un edifici restaurat de poc, que havia servit de masoveria.

Per continuar el recorregut, haurem de retrocedir fins al Collet de Sant Sadurní, on agafarem la pista que surt de front i que tot planejant va en direcció nord (deixem les dues pistes que tenen cadenes). A partir d'ara caminarem per una pista ampla i fressada fins que arribem al Collet de les Termes.

Travessarem el Torrent de la Pinassa (deixem una pista que surt a l'esquerra), el torrent de les Pujadetes (deixem una pista que surt a l'esquerra abans de creuar i una que surt a la dreta just després), passats uns 200 o 300 metres, i al mig d'un revolt a la dreta, deixarem una pista que surt planera a l'esquerra, pujarem cap a l'entrada del camí de la Casa de les Pujades (deu metres abans haurem deixat una pista a mà esquerra), queda a la dreta i hi ha una porta de fusta (des d'aquest punt no es veu la casa, però si que l'hem vist a dalt i a la dreta, abans de creuar el torrent de les Pujadetes).

Continuem per una pista, amb molt bon estat, que amb un suau descens va a parar a un creuament (poc abans, ens queda una casa de fusta a la dreta i una pista a l'esquerra que deixarem) on hi ha un indicador que senyala, cap a l'esquerra : Castellterçol i Sant Julià d'Úixols (que és una ermita que està a uns 200 metres d'alt d'un turó); a la dreta, un camí que deixarem i de front la pista que ens portarà, en una tendència descendent, cap a l'Era de les Cases i posteriorment, tot seguint la cinglera, fins al Collet de les Termes (haurem deixat diverses pistes secundàries que surten a dreta i esquerra).

Des del Collet de les Termes, deixarem la pista que hem seguit fins ara i agafarem un corriol a la dreta que, en suau pujada, passa per sota El Serrat de l'Escaiola, on torna a ser una pista ampla. Seguim per aquesta pista que porta un clar descens, una bona estona, i després de deixar dues pistes que surten a l'esquerra, agafarem la tercera a l'esquerra i a uns escassos 10 metres n'agafarem una altra a la dreta, amb un fort descens, que amb poca estona (uns 300 metres) ens portarà al punt on, de pujada, havíem girat a l'esquerra pel mig d'unes mates d'esbarzers.

A partir d'aquí, haurem de fer, en sentit contrari, el camí que havíem fet de pujada al començar la caminada, fins que arribem a la plaça Josep Umbert Ventura de Sant Feliu de Codines, on finalitzarà el recorregut.

Darrera actualització: 04.03.2021 | 07:48